Blog 7 april 2016

Het gaat goed met de wereld. De welvaartsziekten nemen gestaag of beter; in rap tempo toe wereldwijd. Vandaag was te lezen dat er inmiddels 442 miljoen mensen op de wereld diabeet zijn. Dat waren er in 1980 slecht 108 miljoen. Daarnaast worden we ook nog eens op jongere leeftijd ‘ziek’ ondanks dat we met z’n allen ouder worden. Oftewel, het aantal ziektejaren neemt alleen maar toe.

Daarbij deze week ook veel aandacht voor verpakkingen. Gezondheidsclaims op verpakkingen blijken vaak vooral te staan op ongezonde producten! Nee, dat is niet nieuw. Dat is nieuw voor mensen die geen etiketten lezen en geloven dat de voedingsmiddelenindustrie het beste met ons voorheeft. Foodwatch heeft wel om deze reden alarm geslagen. Ik ben blij dat dit gebeurt, want er zijn nogal wat mensen die denken gezonde keuzes te maken, maar door de industrie in de war gemaakt worden.

Gelukkig waren er deze week op positieve dingen, daar eindig ik dan ook liever mee. Zo kwam bijvoorbeeld uit onderzoek naar voren dat het eten van vette zuivel beter is voor de gezondheid. Je komt er niet van aan en het blijkt dat de kans op diabetes kleiner wordt. Komt er dan eindelijk een einde aan het moment dat vet in verdomhoekje is gezet?

Teveel vet is natuurlijk niet goed, maar we mogen gerust een behoorlijke portie binnen krijgen. Een gemiddeld persoon mag echt streven naar een verdeling van 40% vet/30% koolhydraat/ 30% eiwit (calorie-inname). Als duursporter streef ik hier ook naar. Echter, ieder persoon is anders. Deze week heb ik zelf eens gemeten hoe ik het op deze schaalverdeling deed. Ik bleek voldoende vet binnen te krijgen, echter wel verhoudingsgewijs tekort aan eiwit en koolhydraten. Vooral dat laatste is denk ik best bijzonder in onze maatschappij. Kortom, voor mij ook weer huiswerk, meer eiwitten en meer koolhydraten. De sportieve resultaten vielen de laatste maand voor mij ook tegen, dus ik hoop bij deze weer naar mijn oude niveau te kunnen overstijgen op korte termijn.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.