Blog 7 april 2017

Margarine in de verkoop

Ik vond het een opvallend nieuwtje deze week. Unilever wil de margarinetak met Blue band, becel, bona en zeeuws meisje verkopen. Gelooft unilever zelf niet meer in de producten? Volgens de media is het een manier om de winst op te krikken. Blijkbaar is deze tak minder winstgevend dan in het verleden. Ik ben zelf absoluut geen voorstander van gekunstelde plantaardige vetten en meerdere mensen blijkbaar met mij. In die zin een positieve ontwikkeling. Of hebben ze te weinig bloggers laten schrijven over margarine?

In artikel dat ik las, blijkt dat de voedingsindustrie bloggers benaderd. Tegen een vergoeding wordt bloggers gevraagd de producten van desbetreffend bedrijf aan te prijzen. Het is dus een compliment als de industrie naar je toekomt, je hebt blijkbaar naam gemaakt om mensen te beïnvloeden. Dat is ook meteen een doel voor mij. Op deze manier wordt het voor veel bloggers lastig onafhankelijk te blijven en ik ga er vanuit dat dit mij wel gaat lukken, om onafhankelijk te blijven. Vooral ook door soms ook over andere dingen te schrijven dan anderen doen. Met mijn osteopathie achtergrond kijk ik wat anders naar het lichaam dan de gemiddelde blogger.

Twee weken terug had ik 3 dagen studie over het middenrif en de lever. Andermaal is mij duidelijk geworden dat organen onderling samenwerken en van elkaar afhankelijk zijn. Tegenwoordig is het wel gebruikelijk dat bij hartproblemen ook de longfunctie wordt bekeken. Daar houdt het dan vaak mee op. De ene specialist weet niets te vinden in het deeltje waar hij veel van weet en stuurt de patiënt door naar de volgende specialist. Hoeveel specialisten weten tegenwoordig nog iets van deze samenwerking tussen alle delen van het lichaam? Hoe meer ik hier over leer, des te meer ik verbaasd ben dat dit principe niet toegepast wordt in de reguliere geneeskunde.

Soms komen er wel onderzoeken naar buiten die iets aangeven over de samenwerking van verschillende organen. Zo kwam uit een onderzoek dat nierschade ook nadelige effecten heeft op de hersenfunctie. En niet alleen op de hersenfunctie maar ook op andere organen. Het blijkt vooral dat nierschade nadelig is voor de kleinste bloedvaten in ons lichaam. Deze kunnen bij nierproblematiek beschadigd raken. Zo hebben dus ook alle organen vaak meer functies dan de gemiddelde mens vaak weet. Bij de nieren denken we vaak vooral aan een orgaan dat urine produceert.

De nieren zijn veel meer dan dat. Het is 1 van de belangrijkste uitscheidingsorganen van ons lichaam, een manier om afval (via de urine) kwijt te raken. Doordat de nieren dit doen hebben ze ook behoorlijk invloed op ons bloedvolume (en vochtvolume). Op deze manier zorgen de nieren ook voor onze bloeddruk, meer volume geeft een hogere bloeddruk. In die zin werken de nieren samen met het hart, de pompkracht van het hart heeft namelijk ook een belangrijk aandeel in de bloeddruk (en daarom hebben we een boven- en onderdruk). Zo hebben alle organen dus meerdere functies, die overlappen met functies van andere organen.

Daarnaast zitten organen ook aan elkaar vast en zijn daardoor ook van elkaar afhankelijk. Om bij de nieren te blijven, deze zitten aan een hoop organen (en zelfs spieren) vast. Aan de bovenkant van de rechternier zit bijvoorbeeld meteen de lever. Beide nieren zitten ook met de bovenzijde vast aan het middenrif. Aan de voorkant van de nieren zitten de darmen en ook de alvleesklier zit nog tegen de nieren aan. Als een orgaan niet functioneert (denk bijvoorbeeld alleen al een lever een dag na een avondje alcohol drinken), dan heeft dat vaak ook gevolgen voor de organen er omheen. Dit vind ik zo mooi aan osteopathie, het lichaam wordt als één geheel gezien, alles werkt met elkaar samen.

Ik hoop dat er nog meer onderzoeken gaan verschijnen die verbanden aangeven tussen de verschillende organen. Dat er een tijd komt dat het lichaam als een groot geheel wordt gezien. Een tijd dat we realiseren dat kleine kwalen soms een dieper liggend gezondheidsprobleem aangeven. Het lichaam is heel slim en kan signalen geven als de gezondheid niet optimaal is. Blessures als tennisellebogen of andere peesklachten die ontstaan zonder oorzaak, zijn hier vaak mooie voorbeelden van.

Fijn weekend!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.