Blog 7 mei 2016
Ontstekingen
Het onderwerp van vandaag, is eigenlijk wel een heel interessant onderwerp. Ik las er zelf van de week een artikel over en realiseerde daardoor ook zelf dat men hier vaak op een verkeerde manier mee omgaat.
Een ontsteking is namelijk gewoon een reactie van het lichaam zelf. Er is ergens schade ontstaan en vervolgens zorgt het lichaam met een ontstekingsreactie dat het kan gaan herstellen. De ontsteking wordt warm en rood, allemaal tekenen dat de doorbloeding daar geoptimaliseerd wordt. En wat zit er in bloed? De bouwstenen die nodig zijn om de schade op te lossen.
Wat doen de meeste mensen? Die gaan aan de ontstekingsremmers. Je ziet het zelfs bij topsporters die soms hele seizoenen op ontstekingsremmers en pijnstillers door kunnen spelen omdat het anders niet gaat. Dat is toch eigenlijk bizar? Je lichaam vertelt dat er schade is, probeert dit op te lossen en je geeft je lichaam eigenlijk de mededeling dat hier geen tijd voor is. We gaan door ondanks een mankement.
In principe hoort een ontsteking gegeven moment over te gaan. De wond is geheeld zeg maar. Dat is de ideale situatie. Er zijn voldoende bouwstoffen gebracht naar de plek van de schade en het lichaam heeft het gerepareerd. Wat als er in ons bloed te weinig bouwstoffen zitten? Ja, dan lost de ontsteking niet op. Dan kunnen bepaalde plekken pijnlijk blijven, er blijft schade zitten, er blijft een ‘stille ontsteking’ achter. Vooral blijft er ook pijn achter.
Hoe kan het dat sommige mensen te weinig bouwstoffen in het bloed hebben? Dat heeft natuurlijk niet met toeval te maken als iemand dat niet in voldoende mate heeft. Tenzij je echt 1 of andere ziekte onder de leden hebt. Normaal gesproken komen die bouwstoffen via je voeding en je verteringskanaal in je bloedvaten. Sommige stoffen kunnen nog wel door je lichaam worden aangemaakt, of opgeslagen, maar daar zijn ook weer bouwstoffen voor nodig vanuit je voeding anders moet het lichaam zichzelf afbreken!
Wat moeten we nu eten als we de juiste bouwstoffen binnen willen krijgen om de ontsteking op te lossen. Behalve eten van voldoende fruit en groente op dagelijkse basis is het belangrijk voldoende eiwitten binnen te krijgen. Misschien is het zelfs handig dat op het moment dat we wat mankeren, juist meer eiwitten gaan eten voor ons herstel.
Wat verreweg nog belangrijker is, zijn de vetzuren in ons lichaam. Vooral ook de verhoudingen. De verhouding tussen ‘goed’ en ‘slecht’ cholesterol is interessant. De term goed en slecht is trouwens ook maar een bedenksel van de farmaceuten want we hebben het allebei keihard nodig, we kunnen niet zonder. Het probleem is dat we vaak teveel uit bronnen eten die ons voorzien van slecht cholesterol. De goede bronnen zijn bijvoorbeeld vette vis (visolie), chiazaad, noten. Deze bronnen zorgen voor een ontstekingsremmende werking (liever gezegd, deze zorgen voor de oplossing van de ontsteking). Wat moeten we dan juist niet binnen krijgen? De plantaardig bewerkte oliën. De margarines, de halvarines, frituur, slaolie, zonnebloemolie, gebak, koek.
Mocht je dus iets mankeren, stop met deze producten en ga meer groente, fruit, eiwitten en vooral uit de bronnen van goed cholesterol eten. Dan gaan we herstellen en blijven we niet lopen met allerlei kwaaltjes.
Richard Wuisman.