Blog 8 december 2016

Verandering voedingspatroon

Na mijn vakantie van een aantal weken terug was ik vol motivatie om zelf mijn eigen voedingspatroon aan te passen aan mijn eigen ideeën. ik vind het ook leuk om dingen te veranderen en variatie is ook goed voor het lichaam. We weten allemaal ook wel dat we niet elke dag hetzelfde moeten eten, maar het is zo makkelijk om elke dag hetzelfde ontbijt en dezelfde lunch te maken. Hier wordt het lichaam alleen maar lui van, het wordt niet uitgedaagd. Voordat ik mijn veranderingen uit de doeken doe, wil ik eerst nog even aandacht hebben voor een aantal andere dingen.

Het is mij en wellicht vele anderen een doorn in het oog, hoe kinderen worden verleid om ongezonde producten te eten. Een happy meal is een mooi voorbeeld, maar loop nu eens de supermarkt in. Disneyfiguren op toetjes en cornflakes, overal minions op verpakkingen. Kinderen zien dit en willen dit hebben. Op zich niet erg als het verantwoorde producten zijn, maar dat is het net niet. Waarom geen minions bananen? Daar zijn ze toch gek op? Gezondere producten zijn vaak duurder. Als je daar nu dit soort figuren op plaatst is dat toch marketingstechnisch hartstikke interessant? Er is gelukkig goed nieuws, want de voedingsmiddelenindustrie heeft besloten deze vorm van reclame voor kinderen onder de 7 jaar gaat verdwijnen. Het klinkt als een goede stap, alleen voor kinderen vanaf 7 jaar wordt nog niks gedaan. Wel gaan de strip- en tekenfilmfiguren geplaatst worden op producten die volgens de voedingsindustrie wel goedgekeurd zijn. Ik kan me chips herinneren die een kies bewust logo hebben gekregen bij de jumbo, dus of dit echt een succes gaat worden, valt nog te bezien.

Als mensen iets moeilijk vinden is het veranderen van lifestyle. Anders eten en meer sporten of bewegen klinkt vaak als een opgave en als iets wat we maar tijdelijk kunnen opbrengen. Ik vind het zelf altijd wel interessant iets te veranderen en te ontdekken of dit prettig is, of misschien wel niet. Een nieuwe doelstelling voor mij was meer variatie in mijn voeding en meer groente eten. Normaal at ik alleen bij de hoofdmaaltijd groente, nu inmiddels dus ook bij de lunch. Dat bevalt me goed. Voorheen maakte ik nog wel eens een salade, maar dat kostte me vaak teveel tijd en vulde me niet. Nu neem ik een wortel (of 2) mee naar mijn werk, of tomaatjes, snackkomkommers, snackpaprika’s en wie weet wat ik nog meer in de winkel vind om makkelijk mee te nemen. Ik varieer nu ook veel tussen deze soortjes, als het één op is, dan haal ik het volgende (zodat het wel zo vers mogelijk is).

Wat ik nu ook probeer is te variëren met fruit en gedroogd fruit. Ik neem bewust niet elke dag hetzelfde en probeer zoveel mogelijk soorten te eten. Niet alles vind ik lekker, maar met een beetje moeite kan je genoeg vinden om dagelijks te veranderen met smaken.

Vorig jaar heb ik al een poging gedaan zuivel uit mijn eetpatroon te halen. Dat lukt, maar in de 2 maanden daarna werd ik 3 keer ziek, terwijl ik dat al jaren niet meer geweest was. Daarnaast werd ik ook tussen het ziek zijn door elke keer verkouden, dat het me niet verstandig leek hiermee door te gaan. Gek genoeg liep ik in de periode wel 2x een persoonlijk record (op de 10 km en 16,1 km en die tijdens staan nu nog als mijn beste prestatie). Het gemis aan zuivel vang ik nu denk ik beter op door extra groente te eten, extra eiwitten toe te voegen aan mijn ontbijt en lunch. Daarnaast gebruik ik in plaats van zuivel nu plantaardige melksoorten (amandel en haver) zodat ik hierin van alles kan mikken. Ik varieer ook met soorten muesli. Je hebt allerlei soorten met haver, boekweit, spelt, quinoa et cetera. Hartstikke lekker en ook ter vervanging van de zuivel gooi ik hiervan een extra lading in mijn bakje. Of het qua calorieën gelijk is aan de zuivel die ik nu niet eet, dat weet ik niet en vind ik ook niet belangrijk. Als ik er maar net zo goed door gevoed wordt. Vorig jaar heb ik hier niet goed op ingespeeld, nu een stuk beter. Ik ben benieuwd hoe mijn lichaam hier op gaat reageren en of ik me fitter ga voelen (sneller hardlopen in mijn situatie).

Als ik me door een verandering beter en fitter ga voelen, dan is dat absoluut de moeite van het veranderen waard. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen toch? Ik zal regelmatig terugkomen in mijn blog op deze verandering en mijn positieve (of negatieve) ervaringen delen.

Alvast fijn weekend!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.