Blog 9 februari 2017

Verwarring zaaien

De gezondheidsbeurs is weer geweest en dit jaar kon er een supplement van het jaar gekozen worden. Winnaar was het vitamine D supplement. Volgens mij komt het er op neer dat dit supplement het meest gebruikte supplement is, door de mensen die de beurs bezochten. Hoeveel mensen precies het supplement gebruiken en of ze het ergens mee combineren is ook niet duidelijk. Er zijn cijfers dat 50 tot 80 % van de Nederlanders een vitamine D tekort heeft. Vooral ouderen hebben vaak een tekort. Het scheelt enorm welke norm gebruikt wordt. De dagelijkse hoeveelheid is in Nederland gesteld op 10 microgram per dag. Veel onderzoeken tonen aan dat we veel meer nodig hebben, namelijk 50 microgram. Een hoop vitamine D experts wereldwijd onderbouwen dit. In ons koude kikkerlandje is het onmogelijk voldoende vitamine D aan te maken met behulp van zonlicht. Zelfs in de zomer niet. Dat dit supplement veel gebruikt wordt is dus niet zo gek, ook omdat er vorig jaar veel reclame voor gemaakt is.

Meteen als reactie hierop kwam het voedingscentrum in actie. Er moest weer duidelijk gemaakt worden dat met gezonde voeding (volgens de schijf van 5) we voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit soort berichten zorgt ervoor dat mensen soms echt niet meer weten wat nu wel goed is en niet. Ik denk zelf niet dat je met supplementen slechte voeding kan compenseren, een deel misschien wel. Zeker met de meeste supplementen niet, die op synthetische basis zijn. Er zijn echter wel behoorlijke tekorten. De basis is gezonde voeding en dat het voedingscentrum dat benoemd is niet verkeerd. Om supplementen vervolgens in de ban te doen gaat wel heel ver, want met gezonde voeding gaan we ook echt niet aan voldoende vitamine D komen.

Er is echter wel een hoop informatie nodig, voor het gebruik van supplementen. Voedingsstoffen werken met elkaar samen en hebben elkaar nodig. Alleen vitamine D supplementeren heeft weinig nut. Veel supplementen zijn bijvoorbeeld ook nog met vitamine D2, net al veel voedingsmiddelen (margarines of melk bijvoorbeeld). Dit kan kalkafzettingen in het lichaam veroorzaken. De samenwerking tussen vitamine D en calcium is wel interessant. Gebruik daarom vitamine D3 bij supplementen. Om dit goed te laten werken hebben we dan voldoende calcium en magnesium. Anders wordt het dweilen met de kraan open. Persoonlijk kies ik dan toch voor een supplement waar alles in zit (alle vitaminen en mineralen), inclusief voldoende vitamine D.

Dan wil ik kort nog even in gaan op wat andere nieuwtjes. Producenten willen van het suikertaboe af. Er gaat dus weer flink gelobbyd worden door de suiker unie. Er wordt nu eenmaal veel te veel suiker aan allerlei producten toegevoegd. Heeft de suikerindustrie dit niet over zichzelf afgeroepen. In een poging sommige producten gezonder te laten lijken heeft coca cola weer iets leuks bedacht. In Japan gaan ze vanaf maart een smaak verkopen met 5% voedingsvezel, zodat het lichaam minder vet op zal nemen uit de voeding. Zonde! Vetten hebben we hard nodig, ook de verzadigde, zolang ze niet bewerkt zijn. De voedingsvezels die ze overigens gebruiken zijn chemisch geproduceerd, dus of deze nou net zo effectief zijn als natuurlijke vezels betwijfel ik.

Tot slot wilde Wesley Sneijder ons mededelen dat het niet verkeerd is om als topsporter dagelijks 1 of 2 glaasjes wijn te drinken. Persoonlijk denk ik dat Wesley een zeer getalenteerd voetballer is, maar echt niet alles uit zijn carrière gehaald heeft. Ik vind dat als je miljoenen verdient, je er alles aan zou moeten doen om zo fit mogelijk te zijn. Daar hoort dagelijks gebruik van alcohol echt niet bij.

Alvast fijn weekend!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.