Blog 9 juni 2017
Dure gewrichten
Toen ik ongeveer 10 jaar terug begon als fysiotherapeut behoorde reuma nog tot de chronische aandoeningen. Uiteraard is reuma een chronische ziekte, maar dat werkt niet altijd zo volgens de verzekering. Er bestaat een lijst (voorheen de lijst Borst, opgesteld door oud-minister Borst) van chronische aandoeningen. Deze aandoeningen krijgen een chronische indicatie en worden langdurig vergoed vanuit de basisverzekering. Zo had reuma een chronische indicatie en werd het jaarlijks onbeperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Als fysiotherapeut kon je iemand met reuma onbeperkt vaak in het jaar behandelen, zonder dat de patiënt daar een rekening voor kreeg. Gegeven moment kwam daar het eigen risico bij en nu inmiddels een jaar of 5 a 6 terug besloten verzekeraars dat reumatische aandoeningen niet meer op de chronische lijst staan. Het gevolg? Behandelingen worden niet zomaar weer vergoed, zeker fysiotherapie niet, hiervoor is dus een aanvullende verzekering nodig.
Een jaar lang fysiotherapie vraagt een dure aanvullende verzekering, en lang niet alle reuma patiënten kunnen dat betalen. Wat is dan het gevolg? Dure medicatie, dure injecties en eventueel dure operaties. Dit wordt dan wel vanuit de basisverzekering vergoed (met uiteraard wel het eigen risico). Dit is eigenlijk gek, want fysiotherapie is veel goedkoper. Daarbij, en dan spreek ik uit eigen ervaring, kunnen mensen vaak pijnmedicatie laten staan en blijven vooral de gewrichten veel soepeler. De behandeling dient dan niet te bestaan uit alleen massage. Het rekken van het gewrichtskapsel wordt vaak als heel prettig (na afloop) ervaren. Het reumafonds is er inmiddels ook druk mee om dit verzekeraars onder de neus te drukken. Uiteindelijk willen we toch de beste zorg, zeker als het goedkoper is?
Waar voor reumapatiënten ook nog veel winst te behalen valt is met voeding en supplementen. Ik denk dat een groot deel al gebruik maakt van vitamine D supplementen, omdat hier laatste jaren veel bekendheid voor gekomen is. Dit is al een stap de goede kant op, maar het kan nog beter. Dan denk ik aan supplementen met vitamine c, magnesium, selenium en zink. Vooral een goede dosis (tot 3 gram per dag) vitamine C schijnt goede resultaten te geven. Met gewone voeding valt ook voor deze groep veel te bereiken. Eigenlijk door alles te laten staan dat ontstekingen in de hand werkt. Dus geen producten met toegevoegde suikers maar wel vooral veel onbewerkte vetten (vooral omega-3). Het aantal eetmomenten is ook belangrijk, hoe minder eetmomenten, hoe minder ontstekingen in de darmen. Dat betekent dus maximaal 3 maaltijden/eetmomenten per dag en zeker een paar keer per week een maaltijd overslaan. Door dit te doen kunnen ontstekingen in de gewrichten en elders in het lichaam tot rust komen. Voor de rust is het tot slot ook raadzaam om voldoende te slapen (minimaal 8 uur per dag).
Vandaag bleek trouwens nog maar eens dat bewerkte producten niet goed voor ons zijn. Magere zuivelproducten eten (dagelijks) verhoogt de kans op het krijgen van Parkinson. De kans blijft evengoed laag om deze ziekte te krijgen. Ondanks dat doet dit wel iets met ons lichaam, waardoor dit soort ziektes veel sneller te kans krijgt te ontstaan. Ik eet niet dagelijks zuivel, maar als ik hiervoor kies, neem ik de volvette variant. Door dit soort artikelen ben ik nog meer overtuigd dat onbewerkte vetten goed zijn voor ons lichaam en horen in een uitgebalanceerd voedingspatroon.
Fijn weekend!
Richard Wuisman.