Blog donderdag 3 maart 2016
Deze week wilde ik eens op dingen ingaan, die misschien iets meer gehyped zijn, maar die ik persoonlijk toch wel interessant vond.
Er is namelijk nu wel genoeg geschreven over het vinkje. De aandacht heeft blijkbaar de boel toch aan het denken gezet en ze gaan wat veranderen. Laten we hopen dat dit ten goede komt voor de consument.
Dat eten belangrijk is, dat beseft inmiddels een groot deel van de mensen. Dat bewegen belangrijk is weet echt bijna iedereen. Dat slapen belangrijk is en hoe belangrijk dat is, dat weet niet iedereen. Of beter, dat beseft niet iedereen.
Nou blijkt een tekort aan slaap ook andere gevolgen te hebben. Doordat het natuurlijke ritme verstoord raakt worden er stoffen in het lichaam aangemaakt die je zullen belonen als je fout (veel suikers) eet. Kort gezegd, als je genoeg slaapt voel je je minder beloont met een chocoladereep, dan als je te weinig slaapt. Dan zal je door je hormonen eerder geneigd zijn de reep te pakken en op te eten. Verder kijkend kan je dan concluderen dat voldoende slaap uitermate belangrijk is in een gezond dieet en in bijvoorbeeld een gewichtsprogramma.
Dan een schokkend onderzoek. Een onderzoek van 23 jaar naar chemotherapie. De uiteindelijke resultaten zijn opvallend. Kankerpatiƫnten die chemotherapie weigeren voor hun behandeling, leven gemiddeld 4x langer dan degenen die deze behandeling ondergaan.
Volgens mijn inzicht lopen we ontzettend achter in de behandeling van kanker en houden artsen totaal geen rekening met wat het lichaam zelf nog aan herstellend vermogen heeft. Dit geeft daar een bevestiging van. Zal dit de behandelingen van kanker gaan beinvloeden? Waarschijnlijk totaal niet.
Tot slot stuitte ik nog op een artikel, waarin een onderzoek genoemd werd, dat er achter kwam dat psychiatrische medicijnen de op twee na grootste doodoorzaak zijn in de westerse wereld. In alleen al Nederland blijken 1,5 miljoen mensen psychofarmaca te slikken! Dat is 1 op de 10 mensen (pak hem beet)!
Daarmee wordt ook nog aangestipt dat het aantal zelfdodingen bij het gebruik van antidepressiva 15 maal verhoogd is. Hopelijk zetten dit soort onderzoek aan tot nadenken, diep nadenken.
Richard Wuisman.