Blog van de week 14 juli 2016

Anti

Ik wil deze week beginnen met een bericht waar ik heel erg van schrok. Het kwam in de media, ik zag het ook op nu.nl voorbij komen. Er was onderzoek gedaan naar de effecten van antibiotica bij kinderen, jonge kinderen zelfs. Er werd vergeleken tussen kinderen die in hun eerste 6 maanden een antibiotica kuur hadden gehad, of meerdere kuren in het eerste en tweede levensjaar, tegenover de kinderen die dit niet hadden gehad. De kinderen die zo’n kuur hadden gehad bleken gedurende hun 10 eerste levensjaren groter te zijn, dan degenen die dit niet hadden gehad. En groter betekent in dit geval langer en zwaarder.

Ten eerste ben ik nogal tegen antibiotica. Het wordt te pas en te onpas gebruikt. Het wordt zegt eigenlijk alles: anti biologie. Het breekt iets biologisch af. Bij elke kuur breken we iets in het lichaam af. Vooral de darmflora krijgt het flink te voortduren, inclusief het slijmvlies in de darmen. Vooral bij jonge kinderen moet dit allemaal nog gevormd worden. Ik vind dit echt gevaarlijk en dit onderzoek geeft niet aan hoe het met deze kinderen op de lange termijn gaat.

Ten tweede, het lijkt wel dat groter en langer als pluspunt wordt gezien. Is dat ook zo? Zijn dit geen kinderen die later eerder last krijgen van overgewicht? Het feit dat antibiotica dus invloed heeft op kinderen, lijkt mij niet positief. Ik hoop dat ook van harte dat dit bericht niet wordt gebruikt om makkelijker antibiotica in te gaan zetten bij kinderen, of überhaupt bij mensen. En voor de duidelijkheid. Als je erg ziek bent en antibiotica een redmiddel is om niet  dood te gaan, dan is dit verschrikkelijk fijn dat we het voor handen hebben.

Daarnaast waren er nog een aantal andere onderzoeken die gedaan waren. Onderzoeken die niet hele verrassende conclusie’s hadden, maar toch leuk zijn om even mede te delen. Uit Brits onderzoek kwam namelijk dat mensen met overgewicht minder lang leven. Mensen met alleen wat overgewicht 1 jaar korter, met matige obesitas 3 jaar en met obesitas 10 jaar korter! Niet verrassend, maar best goed om te beseffen,

Ook nog goed nieuws voor fietsers. In Denemarken is een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat regelmatig fietsen de kans op diabetes type 2, ouderdomssuiker, aanzienlijk verlaagd. Jammer genoeg is niet echt duidelijk hoevaak regelmatig fietsen in de week is, maar geeft weer aan dat beweging goed is voor het lichaam.

Tot slot lijkt er een positief onderzoek te zijn gedaan voor mensen met reumatiode artritis, 1 van de meest voorkomende vormen van reuma. Het lijkt erop dat het verbeteren van de darmflora positief effect heeft op de ziekte. Tevens bleek ook dat bij mensen met deze vorm van reuma, bepaalde bacteriesoorten in de darmen veel meer voorkomen bij ‘gezonde’ mensen. Dit geeft maar weer aan wat voor invloed de darmen op ons lichaam heeft.

Fijne week nog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.