Blog van de week 19 mei 2017

Gluten in of uit?

Vorige week had ik het in mijn blog al over gluten. Een groot onderzoek gaf aan dat het niet nuttig is glutenvrij te eten als iemand verder geen problemen krijgt van gluten. De conclusie was op een vreemde manier getrokken en dan schrik ik er eigenlijk toch weer van dat er een nieuw onderzoek verschijnt over glutenvrij eten. De titel gaf aan dat glutenvrij eten de kans op obesitas verhoogd. Nou, ik moet zeggen, voor dit onderzoek valt wel iets te zeggen.

Wat hebben de onderzoekers in dit geval gedaan? Ze zijn gewone producten gaan vergelijken met de glutenvrije variant. De glutenvrije markt is de afgelopen jaren over de kop gegaan, dus genoeg om te onderzoeken. Ze zijn de etiketten eigenlijk gewoon gaan vergelijken en kwamen tot een eenvoudige conclusie. In de glutenvrije producten zit maar de helft van het aantal eiwitten, van wat er in de ‘gewone’ producten zit. Ik geloof meteen dat dat ook zo is. We hebben ook dagelijks eiwitten nodig, en een tekort kan zeker in verband gebracht worden met obesitas. Dan hebben we het puur en alleen over eiwitten! Zoals ook vorige week gezegd, er zijn veel meer factoren die invloed hebben op het ontstaan van obesitas.

Het makkelijkste voorbeeld is teveel suiker. En dat is ook iets dat in heel veel glutenvrije producten zit, meer suiker dan in de gewone producten. Wat dat betreft nog een reden om glutenvrije producten te laten staan. De voedingsindustrie heeft goed ingespeeld op het verlangen van mensen om hetzelfde te blijven eten, ondanks een beperking zoals coeliakie (glutenallergie). Er is glutenvrij brood, meel, pasta, snoep, koek, ga zo maar door. Al deze producten zijn ook nog eens duurder, maar ook flink bewerkt. Ze bevatten (blijkbaar) minder eiwitten en meer suikers.

Mensen zijn gewoontedieren. Veranderen willen we eigenlijk niet. Soms vereist de situatie dat we veranderen, zoals het laten staan van een gewone boterham vanwege de gluten. De industrie zorgt ervoor dat we dan een brood kunnen halen zonder gluten. Maar wat als die optie er niet was geweest? Dan zijn er volgens mij zat oplossingen te bedenken! Het is misschien wennen, maar het kan makkelijk. Zorg er dan wel voor dat er lekkere andere mogelijkheden zijn en ga niet denken in wat je niet mag eten. Denk in wat wel mag! En vooral in wat lekker is!

Zelf eet ik weinig producten met gluten, er kunnen dagen voorbij gaan zonder dat ik brood eet. Jarenlang at ik dagelijks brood, maar toch mis ik dit niet. Ik eet veel groente, fruit, noten, (glutenvrije) granen, zaden, eieren en kip. Er zijn talloze vormen van groente en fruit, hetzelfde geldt voor de rest. Met kruiden valt er ook nog veel te doen met de smaak van producten. Elke dag eet ik verse producten, ik kan variëren en elke maaltijd vind ik heerlijk en daar geniet ik van. Zo kan het ook en ik voel me er fantastisch bij. Kortom, laat die glutenvrije producten staan en probeer anders te gaan eten. Het kan en is hartstikke lekker!

De laatste paar maanden heb ik ook veel gedaan om mijn darmen optimaal te laten functioneren. Met bewerkte voeding is dit onmogelijk. Vooral groente helpt hier goed bij en probiotische producten zoals kefir. Als onze darmen goed werken (een gezond microbioom; een goede samenstelling van darmbacteriën), voelen we ons beter en functioneert alles in ons lijf beter. Komend weekend heb ik een hardloopwedstrijd en voor mij is het spannend om te kijken of deze aanpak werkt. Zoals net gezegd, ik voel me supergoed en kijk uit naar komende zondag.

Fijn weekend!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.