Blog van de week 26 juni 2016

Examen

Het was de laatste maand een drukke periode voor mij. Vooral deze week was druk en stressig vanwege een examen voor mijn studie. Een examen om van eerste jaar osteopathie naar het tweede jaar door te kunnen gaan. Gelukkig kreeg ik een 7,5 en kan dus door naar het volgend jaar. Dit begint pas in september weer, dus ik heb eindelijk eens wat meer tijd om aan mijn blog te besteden!

Dus ik ga meteen maar eens even goed van start. Vorige week maakte ik al een opmerking over Van der Vaart en zijn cola light. Niet wetende dat het een dag nog erger zou worden, met de opmerking over de wekelijkse snack. Maxime ging hier zwaar tegenin. Het blijkt dat hier heel erg veel meningen over zijn. Dat iemand het niet met Maxime eens is omdat het Maxime is, is een reden die ik ook veel hoorde. Provocerend bedoelt kan ik het toch wel eens zijn met Maxime. Dhr van der Vaart krijgt een miljoenensalaris. Een hoop mensen kopen een seizoenskaart om naar zijn team te komen kijken. Dan mag je toch verwachten dat een profvoetballer zich aan een strikt dieet mag houden. Ik zal niet zeggen dat je nooit iets verkeerds mag eten, maar een wekelijkse snack vind ik niet kunnen. Het hoort niet bij een topsport leven, en al helemaal niet tegen een salaris dat een voetballer ontvangt. Wat de invloed is van 1 snackmaaltijd in de week op je conditie, is ook wel interessant. Hoe vaak kan je snacken zonder dat het je sportprestaties beïnvloed? Ik ben geneigd te zeggen, dat het antwoord hierop niet een wekelijkse snack is.

Om bij voetballers te blijven. Een tijd terug kwam ik terug op een onderzoek onder voetballers, waaruit bleek dat 18 maaltijden per week de ideale frequentie is. Dit staat haaks op de hedendaagse adviezen om verspreid over de dag te eten om de bloedsuiker constant te houden. Waar is deze 18 keer per week eten nu precies op gebaseerd? Dit weet ik dus inmiddels. We hoeven in elk geval niet onze eetmomenten over de dag te verdelen. Simpelweg omdat ons lichaam bij voldoende voedingsstoffen prima in staat is onze bloedsuikerspiegel op peil te houden. Komt wel bij dat we niet de hele dag stil moeten gaan zitten. Zodra wij in beweging blijven, regelt ons lichaam onze bloedwaardes.

Wat gebeurt er in ons verteringskanaal wanneer wij eten. Veel mensen zullen het niet beseffen, maar bij elke maaltijd ontstaat er een ontstekingsreactie in de darmen. In elke maaltijd zitten stoffen die van binnen irriteren. Zeker in onze hedendaagse voeding met alle bewerkingen. Onze darmen zijn in staat om dit snel op te lossen. Alleen geven wij onze darmen niet altijd de tijd om dit op te lossen. Voordat de eerste ontstekingsreactie is opgelost, begint de volgende ontsteking. Bij regelmatig eten hebben we dus veel meer kans op een non-stop ontsteking in onze darmen. En helaas, dit merken we pas na vele jaren. Geef je darmen dus de kans op de reinigen en tot rust te komen. Hier ga je je uiteindelijk beter van voelen.

Zelf ben ik ook al aan het overschakelen naar een dagelijkse frequentie van 3 maaltijden. Praktisch vanwege mijn werk en mijn trainingen is dit lastig, maar dit lukt mij zeker 6 dagen in de week. Het gaat ook niet te koste van mijn prestaties dus ik begin zeer overtuigd te raken van dit verhaal.

Goede werkweek allemaal!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.