Blog van de week 30 juni 2016
Variatie en drugs
Na een voor mij drukke maand, nu eindelijk weer relatief gewone weken. Daarom deze week gewoon een blog op de donderdag. Ondanks wat drukkigheid, heb ik niet stil gezeten en nog een hoop interessante dingen gelezen. Een onderwerp wat erg interessant is, is variatie. Variatie van wat? Variatie van alles eigenlijk. Ze zeggen wel eens dat je gevarieerd moet eten. Dat klopt als een bus. Wat is er namelijk aan de hand met ons lichaam? Ons lichaam heeft uitdaging nodig. Zonder uitdaging wordt ons lichaam niet geprikkeld en zullen specifieke functies van ons lichaam afnemen. Dit roept natuurlijk om voorbeelden.
We weten dat elke dag hetzelfde eten niet goed is. We hebben heel veel stoffen nodig, maar ook om ons verteringskanaal actief te houden, heeft het veel verschillende soorten voeding nodig. Denk daarbij natuurlijk wel aan voedzame producten en niet dat je de ene dag een frikandel moet eten en de dag erna een kroket. Het lichaam moet allerlei stoffen kunnen omzetten en als het lichaam een tijdlang bepaalde stoffen niet meer binnen krijgt, verliest het verteringskanaal de functie om het te verwerken. Een makkelijk voorbeeld is lactose in zuivel. Als we maar lang genoeg geen zuivel binnen krijgen, worden we vanzelf lactosintolerantie (wat bijna tweederde van de wereldbevolking is). Je moet jezelf afvragen of het verlies van een bepaalde functie wel of niet wenselijk is natuurlijk.
Sporten leent zich ook voor een mooi voorbeeld. Je zal om je prestatie te verbeteren gevarieerd moeten trainen. Als je elke keer op dezelfde manier traint went het lichaam hieraan en zul je nooit meer dan dat kunnen. Er is geen atleet die dagelijks hetzelfde traint. Ons lichaam moet uitgedaagd worden. We leren om in een vast ritme te leven, eten op dezelfde tijd, zelfde tijd opstaan of naar bed. Daag je lichaam gerust uit. Sla gewoon eens een maaltijd over, of eet eens 2 uur later. Slaap gewoon eens een keer een nacht kort of ga eens extreem vroeg naar bed. Daag je lichaam uit. Maak het uiteraard niet te gek. Blijf dus ook niet de hele tijd zitten, ook als je zittend werk hebt. Kom minstens elk half uur van je stoel af.
Naast dit alles ontving ik 2 weken terug een nieuwe video van het kenniscentrum suiker. Een hoogleraar in de verslaving ging uitleggen waarom suiker niet verslavend werkt. Er wordt natuurlijk door veel mensen geroepen dat suiker verslavend is en deze video moet daar een eind aan maken (denk ik). Persoonlijk vind ik de video wat amateuristisch overkomen, maar misschien is dat ook wel de bedoeling. In de video wordt uitgelegd hoe het komt dat drugs verslavend zijn en dat suiker op een andere manier werkt in het lichaam als een drug. Wat haal ik uit deze video? Suiker is geen druk. Wisten we dat niet allemaal al? Ik ben nog nooit high geworden van een zak winegums, ik ben nooit gaan hallucineren van melkchocola. Op de vraag of suiker verslavend kan zijn wordt eigenlijk heel slim geen antwoord gegeven. Wat gebeurt er met iemand die veel suiker eet en ineens daar mee stopt? Die krijgt enorm veel trek in zoetigheid! Daar is heel lastig vanaf te raken. Moeten we dat verslaving noemen? Dat weet ik niet aangezien ik geen verslavingsdeskundige ben. Ik weet alleen wel dat heel veel mensen veel te veel suiker in hun dieet hebben en dat het erg lastig is hier vanaf te komen!
Donderdagse groet,
Richard Wuisman.