Blog van de week 6 juli 2016

Meer eten

Het gaat in de voedingswereld vaak over afvallen en indirect ook vaak over minder eten. Minder calorieën binnen krijgen en je valt af. De traditionele opvatting in deze wereld is simpel bedacht. We tellen calorieën, zowel degenen die je eet en degenen die je verbrandt. Als je meer eet dan je verbrandt dan kom je gewicht aan, als je meer verbrandt dan je eet val je af. Goh, zou het maar zo simpel zijn. Dan hadden we echt geen niet zo veel mensen met overgewicht in deze wereld. De reguliere opvatting in de gezondheidszorg ligt wat mij betreft erg achter. Het telt veel meer wat je eet. Welke voedingswaarde heeft dit. Nu las ik van de week ook een artikel over het tellen van de happen. Alsjeblieft, laten we ophouden met dat tellen. En wat is 1 hap? Hoe groot is de vork? Hoe groot is de lepel en vooral de mond waarin het verdwijnt?

Ga dus vooral meer dingen eten die voedingswaarde hebben! Zo kom ik ook op de titel van deze week; meer eten. Er zijn soms omstandigheden dat ik mensen duidelijk adviseer om meer te eten. Als fysiotherapeut werk ik met mensen die blessures oplopen. Zeker bij de duidelijk blessures met botbreuken, spierscheuren/scheurtjes, peesontstekingen is het nodig om iets extra’s te eten. Mensen die sowieso vaak geblesseerd zijn hebben vaak ook meer voedingsstoffen nodig (los van de oorzaak van de vele blessures).

Mensen kijken mij soms vreemd aan als ik een advies geef over bijvoorbeeld extra eiwitten eten voor herstel van het weefsel. Dagelijks is het lichaam bezig met herstel van allerlei weefsels in ons lichaam, omdat iets kapot gaat of iets vervangen moet worden. Bij een blessure gaat dit proces in het lichaam gewoon door, daarnaast moet ook nog de blessure opgelost worden. Hier zijn bouwstoffen voor nodig, extra bouwstoffen!

Bijvoorbeeld bij het herstel na een botbreuk is het verschrikkelijk belangrijk om in de eerste 2 weken flink wat grammen eiwit per dag extra te nemen. Dit zijn cruciale weken waarin veel winst kan worden gehaald in het herstel van het bot. Ook voor de kwaliteit van het bot, wat je jaren later nog de vruchten van kan plukken. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor andere blessures waarbij iets kapot is gegaan. Ook mineralen zoals magnesium zijn verschrikkelijk belangrijk en omega-3 vetzuren. Toch lijken weinig mensen zich te beseffen dat voeding deze invloed op ons lichaam heeft. Dit is voor mij een extra reden om te blijven bloggen en hierover te schrijven.

Om nog even over een heel ander onderwerp te schrijven, vanochtend las ik een artikel over een onderzoek vanuit Harvard dat verzadigd dierlijk vet toch slecht voor ons is. Dit in tegenstelling tot onlangs gepubliceerd materiaal waaruit blijkt dat er geen relatie is met hart- en vaatklachten en het eten van dierlijk verzadigd vet. Wat denk ik heel belangrijk blijft, is dat dit onbewerkt vet moet blijven! Het onderzoek van Harvard bestond uit een onderzoek met boter, spek en roodvlees. Allemaal bewerkt dierlijk vet! Als conclusie zou ik willen aangeven dat bewerkt verzadigd dierlijk vet schadelijk is voor het lichaam. Dat is volgens mij een conclusie van iets dat al bekend was. Wetenschappelijk onderzoek moet blijkbaar ongenuanceerd naar buiten gebracht worden. Dit is erg jammer, laten we vooral kritisch kijken wat een onderzoek eigenlijk echt zegt.

Fijne week,

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.