Chloor

Wat is chloor?

Chloor valt onder de mineralen, die we nodig hebben. Heel gek, want bij chloor denken we vaak aan iets dat niet goed voor ons is. Zoals het chloor wat in zwembaden zit. Deze vorm van chloor, of bijvoorbeeld chloorgas is hartstikke giftig voor ons. Toch kunnen we in ons lichaam chloor gebruiken, maar dat kan alleen als chloor gebonden is aan natrium (keukenzout) of kalium. Chloor werkt normaal gesproken sterk oxiderend omdat het een elektron mist, in combinatie met natrium of kalium niet meer.

Functie van chloor:

Er wordt weinig geschreven over de functie van chloor in ons lichaam. Vaak wordt de functie beschreven in de vochthuishouding, te veel chloor geeft vochtophoping (oedeem). Dat is eigenlijk niet correct, want dat betekent dat we eigenlijk teveel natrium (zout) gegeten hebben. Waar chloor zeker wel voor gebruikt wordt is voor de aanmaak van maagzuur. In de vorm van zoutzuur (waterstof met chloor) wordt maagsap omgezet in maagzuur, zodat de vertering van bijvoorbeeld eiwitten en vetten kan starten in de maag.

Een tekort geeft:

Volgens mij komt dit niet voor. Uiteindelijk zou een tekort natuurlijk kunnen zorgen voor het niet meer voldoende aan kunnen maken van maagzuur. Dit is slechts puur hypothetisch.

Zit vooral in:

Eigenlijk in alles waar natrium/zout in zit.

Werkt samen met:

Behalve dat chloor in combinatie met kalium en natrium ons lichaam binnenkomt, zijn er geen andere samenwerkingen met andere voedingsstoffen.

Supplement:

Chloor zit niet in supplementen

ADH:

Ongeveer 2 gram, dit is afgeleid van de ADH van natrium.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.