Etiket van de week 1 augustus 2016
Pizza
Dit gerecht is een begrip geworden, iedereen eet het ook wel eens. De meeste mensen die thuis een pizza eten halen deze uit de diepvries in de supermarkt. Zelf ben ik ook gek op pizza, maar ik maak deze altijd zelf (m.b.v. een bodem zonder suikers). Er zijn een heleboel diepvriespizza’s, daarom kies ik 2 zeer bekende merken. Aangezien bijna alle diepvriespizza’s onder dr. Oetker vallen kies het 2 pizza’s uit verschillende productlijnen, 1 uit de pizza ristorante en 1 uit de big Americans.
De ristorante (salame):
TARWEBLOEM, 30% gezeefde tomaten, 15% KAAS (MOZARELLA, EDAMMER), 12% salami (varkensvlees, spek, zout, specerijen, dextrose, uipoeder, knoflookpoeder, specerijenextracten, stabilisator (natriumnitriet), antioxidant (extract van rozemarijn), rook), raapzaadolie, bakkersgist, suiker, zout, water, olijfolie extra vergine, basilicum, gemodificeerd zetmeel, oregano, paprika, peper, gehydroliseerd, plantaardig eiwit, maltodextrine, karamel
Zo op het eerste oog lijken de meeste ingrediënten relevant. De salami is uiteraard aangevuld met suiker en met specerijenextracten (onduidelijk). Ook is er rook toegevoegd (wat ik altijd vreemd vind als het er zo staat). Verder is er suiker toegevoegd aan de rest, olijfolie (die niet tegen hoge temperaturen kan), gehydroliseerd plantaardig eiwit (E621?) en tot slot nog wat extra suiker. Karamel is de laatste kers op de taart, ja karamel hoort blijkbaar in een pizza.
De pizza weegt 320 gram en mag eigenlijk alleen hierom al niet gezien worden als een volwaardige maaltijd, ondanks de 800 kcal bevat. Verder bevat de pizza een behoorlijke hoeveelheid vet, rond de 45 gram per pizza, grotendeels verzadigd. Het onverzadigde deel zal na de verhitting niet veel meer toevoegen. De hoeveelheid suiker is ook flink en komt grotendeels ook al door de bodem, die verder weinig voedingsstoffen bevat. Tot slot bevat de pizza nog 4,5 gram zout, wat ook best veel is. Er zit een soort van groente op deze pizza, maar dat komt niet in de buurt van de 250 gram die we dagelijks moeten hebben, ik vrees zelfs dat de groente op deze pizza niet erg veel meer nuttige stoffen bevat.
De big Americans (texas):
TARWEBLOEM, 19% gezeefde tomaten, 14% MOZZARELLA KAAS, 10% pepperoni-salami (varkensvlees, spek, zout, specerijen, dextrose, knoflookpoeder, uipoeder, specerijenextracten, stabilisator (natriumnitriet), antioxidant (extracten van rozemarijn), rook), palmvet, water, bakkersgist, tomatenpuree, raapzaadolie, brandewijnazijn, zout, suiker, gemodificeerd zetmeel, rijstvlokkengries, kokosvet, zuurteregelaar dinatriumdifosfaat, rijsmiddel natriumwaterstofcarbonaat, peerselie, specerijen (bevat MOSTERD), MELKEIWIT, GERSTEMOUTEXTRACT, aroma, paneermeel (bevat TARWE), maltodextrine, cacaopoeder aardappelzetmeel
Deze lijst is al wat langer, meestal geen goed teken. Het heeft (uiteraard) wel behoorlijk wat weg van de ristorante pizza. Ook hier is extra suiker aan toegevoegd, Er zijn nog wat meer soorten vet toegevoegd en minder groenten dan in de ander. Waar verder in de vorige nog karamel zat, hebben we in deze pizza cacaopoeder zitten, het moet toch niet gekker worden. Het lijkt mij een beetje lood om oud ijzer welke pizza u pakt. De big american is uiteraard groter en bevat meer dan 1000 kcal. Dat geeft mij dan wellicht nog reden te kiezen voor de ristorante.
Wilt u een lekkere en verzadigende pizza eten? Maak het lekker zelf, gooi er verse groentes op, vlees (van goede kwaliteit/biologisch), doe zelf de kruiden erop, veel lekkerder en gezonder!
Fijne week!
Richard Wuisman.