Etiket van de week 10 juli 2017
Becel Biologisch
Het is misschien een intikker, maar ik kon het deze week echt niet over een ander product hebben. Becel heeft flink uitgepakt en wil nog meer publiek aantrekken door op de biologische toer te gaan. Becel staat voor mij al bekend als een merk, dat vooral met uitgekiende marketing (zoals sponsoren van de hartstichting) staat voor gezondheid. Veel mensen gebruiken de producten ook, dus de marketing werkt. Dat niemand er uiteindelijk gezonder van wordt of leeft, dat maakt becel niet uit zolang ze winst blijven maken. Dat geldt uiteindelijk voor elk bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie. Om het verschil tussen de biologische versie en de gewone versie duidelijk te maken haal ik beide etiketten erbij:
Becel biologisch:
Plantaardige oliën 70% (koolzaad (36%), palm (29%), zonnebloem (5%))#, water, geconcentreerd wortelsap (0,5%)#, zout (0,3%), emulgator (zonnebloemlecithine), voedingszuur (citroenzuur), natuurlijk aroma, vitamine A en D. #afkomstig van gecontroleerde biologische landbouw
Becel (original):
Water, plantaardige oliën 45% (zonnebloem (26%), lijnzaad (11%), palm, koolzaad (2%)), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), voedingszuur (citroenzuur), natuurlijke aroma’s, vitamine A en D, kleurstof
Even snel door de verschillende ingrediënten gekeken, zitten er geen hele grote verschillen tussen. In de biologische zit minder water en geen kleurstof. In de biologische zit wat meer olie, meer zout en nog geconcentreerd wortelsap. De plantaardige oliën in de biologische variant zijn allen van biologische landbouw, het wortelsap ook. De rest van de stoffen zijn niet biologisch en eigenlijk behoorlijk chemisch en synthetisch. Dit geldt zeker voor de kunst vitamine A en D, en zeker ook voor het natuurlijk aroma (wat weinig met de natuur van doen heeft). Er zijn dus grotendeels schonere (en gezondere) voedingsstoffen gebruikt om de margarine te maken. Door het hele productieproces blijft er echter zo goed als niets over van de voedingsstoffen. De oliën zijn bewerkt en de vetten hebben daardoor niet meer die functie in het lichaam, die we willen.
Becel wil zichzelf gezond noemen door de plantaardige bronnen die gebruikt worden en de goede vetten die hieruit komen. In Nederland eten we veel te veel omega-6 en veel te weinig omega-3. Het zou fijn zijn als becel iets aan de verhouding zou willen doen. In beide versies blijkt ongeveer 4x zoveel omega-6 te zitten als omega-3. Dat is dus nog steeds behoorlijk uit verhouding! Wat dan nog wel grappig is, in de original zit per portie meer omega-3 vet dan in de biologische. In de original zit sowieso meer vet, wat eigenlijk best bijzonder is, want er zit veel meer water in. Behalve de vetten, zit er weinig anders in de margarine. Nauwelijks koolhydraten, geen eiwitten (best gek in een zuivelproduct) en een heel klein beetje zout.
De biologische becel bevat dan misschien een aantal schone grondstoffen. Hetgeen wat uiteindelijk in het bakje zit, verschilt eigenlijk niet zo heel veel van de niet-biologische versie. Ik blijf zeggen, het is beter om (biologische) roomboter te gebruiken. Zelf gebruik ik geen boter, maar als ik moest kiezen, was dat mijn keuze. Veel minder bewerkt, met vetten die ons lichaam nog kan gebruiken.
Fijne week!
Richard Wuisman.