Etiket van de week 10 oktober 2016

Bolletje ontbijtcrackers spelt

De reclames van bolletje’s ontbijtcrackers komen weer vaak voorbij op TV. Je kan er heel snel weer van fietsen als je moe bent. Kan dat ook echt? Met voldoende suikers zou dat kunnen, maar dat duurt alleen niet lang. Wat ik vooral wil weten is of deze crackers onderdeel uit kunnen maken van een goed ontbijt. Daarvoor moeten we natuurlijk weten wat er in zit:

Ingrediënten:

SPELT 86% (volkoren meel (52%), bloem, vlokken, stroop), lijnzaad, plantaardige olie (raap), plantaardige vezels , zonnebloempitten, pompoenpitten, zout, gist.

De spelt heb ik in hoofdletters laten staan, want bolletje vindt het erg belangrijk dat we weten dat er veel SPELT in zit. Wat is het voordeel van spelt? Er zitten minder gluten in. Is dat gezonder? Als je zeer regelmatig gluten binnenkrijgt, ja dan wel. Met glutenallergie niet, want er zitten gewoon gluten in spelt. Is het een grote gezondheidswinst? Nee, dat lijkt mij niet.

De overige ingrediënten zou je in een product als deze verwachten en zijn ok. Uiteraard is het allemaal wel bewerkt, dus er kleven wat geraffineerde nadelen aan. Dan is het van belang hoe de voedingswaardetabel eruit ziet. 

De crackers zijn per 3 verpakt, dus dat lijkt me dan de portiegrootte. 3 crackers zijn totaal 60 gram. Per 60 gram krijg je dan net geen 35 gram koolhydraten binnen (waarvan 2 gram suiker). De hoeveelheid suiker valt mee, maar de hoeveelheid koolhydraten niet. Dat zijn er net zoveel als 8 suikerklontjes. En dan moet er nog iets van beleg op! Wel zit er bijna 10 gram voedingsvezel in, dat is een mooie hoeveelheid, dat verzadigd. Er zit net geen 10 gram (grotendeels verzadigd) vet in de crackers en bijna 10 gram eiwit. Verhoudingsgewijs dus wel heel veel koolhydraten.

Er zitten misschien geen kwalijke ingrediënten in, maar toch vind ik het geen voedzaam onderdeel van het ontbijt. Wat daarbij ook meetelt, een geraffineerd product als dit, bevat weinig vitaminen, mineralen en sporenelementen. Juist deze stoffen kunnen ook helpen een maaltijd voedzaam te maken.

Fijne week,

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.