Etiket van de week 11 april 2016

De reclames van de look-o-look beginnen me langzaamaan een beetje tegen te staan. Uitgebreid getest en dat proef je! Ik kan bijna de reclame dromen. Wat is er dan getest? Dat vraag ik me dan elke keer af. En oja, de snoepjes zijn glutenvrij. Enige dat nog ontbreekt is een tekst dat er vitamines zijn toegevoegd. Dat is ook niet het geval, maar reden genoeg eens te kijken wat er echt in zit. Ik bekijk 2 producten, 1 uit het gewone assortiment en 1 uit de nieuwe biologische varianten (die er blijkbaar zijn).

Als eerst de fruitoos appel perzik aardbei

In­gre­di­ën­ten: glu­co­se­stroop, sui­ker, ge­con­cen­treerd drui­ven­sap (5%), ge­la­ti­ne, voe­dings­zu­ren (ci­troen­zuur, fumaar­zuur, melk­zuur), be­voch­ti­gings­mid­del (sor­bi­tol), ver­dik­kings­mid­del (pec­ti­ne), aro­ma’s, kleur­stof­fen (kar­mijn, cur­cu­mi­ne, an­tho­cy­a­nen, pa­pri­ka-ex­tract, bril­jant­blauw FCF).

Dit bestaat bijna volledig uit suiker, 81 gram van de 100 (waarvan 53 suikers). Dan zit er ook nog eens sorbitol in, een zoetstof, benoemd als bevochtigingsmiddel. Dan zitten er nog aroma’s in, waarvan je dus eigenlijk niet weet wat voor chemie dat is en uiteraard kleurstoffen, want de kleuren moeten fel voor de betere verkoop. Het zijn er meerdere en vooral de karmijn (E120) kan niet op mijn sympathie rekenen. Maar, eerlijk is eerlijk, ik zie geen gluten!

De tweede: Happy by nature mood fruit

In­gre­di­ën­ten: glu­co­se­stroop*, sui­ker*, ge­leer­mid­del (car­ra­geen­nan), voe­dings­zuur (ci­troen­zuur), zuur­te­re­ge­laar (cal­ci­um­car­bo­naat), aro­ma’s, ge­ka­ra­me­li­seer­de sui­ker*, kleu­ren­de con­cen­tra­ten (zwar­te bes*, wor­tel*, ap­pel*, saf­floer, spi­ru­li­na).* van ge­con­tro­leer­de bi­o­lo­gi­sche teelt.

Uiteraard weer veel suiker. Is biologische glucosestroop en suiker beter dan niet biologisch? Ze hebben absoluut hun best gedaan met de kleurstoffen want dat ziet er een stuk beter uit (is daarom de verpakking niet meer doorzichtig?). Helaas, niet alles is biologisch. Want ook nier zitten aroma’s in. En dat lijken er meer te zijn dan in de niet-biologische variant. Het is een poging de goede kant op, maar heel veel beter is het niet. Voor het biologische aspect hoef je het amper te doen.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.