Etiket van de week 11 juli 2016

Stevige yoghurt

Het product is inmiddels al even op de markt, maar bij deze toch aan de beurt. Het idee van campina is, meer eiwit, hoe gezonder. Dat is een wat kortzichtig idee, zeker op de manier waarop ik het nu neerzet. Laten we meteen gewoon maar de ingrediënten (smaak aardbeien) gaan bekijken:

Halfvolle yoghurt (84%), fruitlaag (16%) [suiker, water, 35% aardbei, maïszetmeel, verdikkingsmiddel: pectine, natuurlijk aroma, plantensapconcentraat (citroen, wortel)]

Natuurlijk vallen er meteen dingen op. Ten eerste bestaat de fruitlaag grotendeels uit suiker. Het natuurlijk aroma mag ook niet ontbreken en in het plantensapconcentraat zit uiteraard ook nog wat suiker. Verder valt het eigenlijk nog wel mee. Zelf ben ik van de volle yoghurt aangezien die minder bewerkt is. Waar ik dan vervolgens nog benieuwd naar ben zijn de hoeveelheid koolhydraten per portie. Ze gaan zelf uit van 150 gram. Zelf heb ik eerder porties van 250 gram, maar laten we gewoon de 150 gram nemen. Per portie kom je uit op 15,2 gram koolhydraat (waarvan 14,3 gram suiker). Dat zijn toch 3 dikke suikerklontjes voor 1 portie. Best veel. Daarentegen, ook best veel eiwit, namelijk 11,1 gram. Dus het zal best vullen.

Wat ik me dan dus afvraag. Er is gewone halfvolle yoghurt gebruikt, hoe kan daar ineens zoveel extra eiwit in zitten? Er is een foefje mee uitgehaald, maar hoe? Mijn neiging is om te denken dat dit op een manier gedaan is, waarvan ze niet willen dat de consument dat weet. Misschien heb ik ongelijk, maar zolang het niet op de verpakking staat, heb ik argwaan.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.