Etiket van de week 12 januari 2017

Water

Het is even een drukke week voor mij. Allemaal leuke dingen en druk met werk, dat kan gebeuren. Daarom wat later dan normaal het etiket van de week. Vanwege de drukte houd ik het kort.

Van de week was ik in de sportschool, waar tegenwoordig allerlei producten worden aangeboden (sportvoeding). Denk daarbij vooral aan sportdrank en sportrepen. Waar vooral reclame voor gemaakt wordt is Yanga water. Het wordt inmiddels bij verschillende sportscholen aangeboden en zelfs een aantal voetbalclubs in de eerste divisie drinken het. In de sportschool zelf is nergens een etiket te vinden en daarom nu dus in etiket van de week. Op internet kon ik gelukkig wat vinden.

Het sportwater van Yanga moet ervoor zorgen dat het lichaam (tijdens of na, geen idee) weer in balans komt en zorgt ervoor dat je het maximale uit je training haalt (dus het is de bedoeling om het tijdens het trainen te drinken). Met welke ingredienten wil Yanga ons hierbij helpen? Hier komen ze:

Water, zuurteregelaar (citroenzuur), natuurlijke aroma’s, vitamine B1,B3, B5, B6, B8, zoetstoffen (natriumcyclamaat, acesulfaam K, natriumsacharine, sucralose), conserveermiddel (kaliumsorbaat).

Goed, er zit veel water in, dus het kan helpen bij de hydratatie. Zeker op warme dagen met zware trainingen of lange trainingen heel nuttig zelfs. De natuurlijke aroma’s zullen een deel van de specifieke smaak verzorgen, maar zijn uiteindelijk toch gefabriceerd. De vitaminen zijn allemaal synthetisch en daarom niet optimaal te gebruiken in het lichaam. Tot slot heeft Yanga goed zijn best gedaan en trakteert ons maar liefst op 4 verschillende zoetstoffen. Zoetstoffen waar we alleen maar meer dorst van krijgen, meer trek van krijgen want we beloven ons lichaam koolhydraten, maar dat krijgt het niet. Steeds meer wordt ook duidelijk dat zoetstoffen de darmfunctie behoorlijk kunnen verstoren.

Het product bevat verder geen vetten, geen eiwitten en geen koolhydraten. Een product zal toch minstens deze bouwstoffen moeten bevatten om te zorgen voor een maximale training en trainingseffect. Bijzonder vreemd dat voetbalclubs ervoor kiezen dit te drinken. Om in balans te komen is een gezond voedingspatroon meer dan voldoende en tegen de uitdroging kunnen we beter gewoon water drinken. Goedkoper en veel gezonder.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.