Etiket van de week 12 juni 2017

Fruitshoot

Om een onderwerp voor deze week te vinden, wilde ik zojuist wat rond gaan kijken. Voordat ik daar aan toe kwam werd ik al geholpen door internet. Een reclame van fruitshoot werd mij in de schoot geworpen, want hier wilde ik meer van weten. De drank is vooral bedoelt voor kinderen, vooral voor actieve kinderen zodat ze nog langer plezier kunnen maken. Waar dat op gebaseerd is weet ik niet, maar dat gaan we hopelijk uitvinden. Ze hebben verschillende soorten drank, de gewone (regular), de 0% suiker (voor kinderen met suikerziekte?), een essence drank (water met smaak) en de sappige (juicy). Veel te bekijken dus:

De regular:
Water, sinaasappelsap uit concentraat (12%), suiker, voedingszuur (citroenzuur), natuurlijk sinaasappelaroma met andere natuurlijke aroma’s, conserveermiddelen (kaliumsorbaat, dimethyldicarbonaat), antioxidant (ascorbinezuur), stabilisator (pectine), kleurstof (carotenen), mineraal (zinksulfaat), vitamines (B6, D, B12)

De 0% suiker:
Water, appelsap uit concentraat (8%), voedingszuur (appelzuur), natuurlijk appelaroma, natuurlijke aroma’s, conserveermiddelen (kaliumsorbaat, dimethyl dicarbonaat), zuurteregelaar (natriumcitraat), zoetstoffen (acesulfaam-K, sucralose), mineraal (zinksulfaat), vitamines (B6, D, B12)

De essence:
Water, Natuurlijk sinaasappelaroma met andere natuurlijke aroma’s, Conserveermiddelen (Dimethyldicarbonaat, Natriumbenzoaat), Voedingszuur (Citroenzuur)

De juicy:
vruchtensappen uit sapconcentraat (appel 54%, peer 15%, druif 4%, citroen 2%), water, natuurlijk appel- en perenaroma, vitamine C

Er vallen me meteen wel wat dingen op, veel natuurlijke aroma’s en fruitaroma’s om de smaak van fruit na te bootsen. Veel sap uit concentraat, oftewel veel suiker. Omdat er hierdoor geen vitamines of mineralen meer in zitten (of verwaarloosbaar weinig) zijn er synthetische vitaminen aan toegevoegd. Helaas ook bij 2 smaken synthetische vitamine B12, wat ik persoonlijk afraad omdat er bij de omzetting cyanide in ons lichaam vrijkomt. Op het oog is alleen aan de regular extra suiker toegevoegd (naast het sapconcentraat). De 0% suiker zit helaas wel weer vol met chemicaliën. Twee soorten zoetstoffen en dus de B12. De essence is vooral water met een smaak, maar ze kunnen het toch niet laten natriumbenzoaat toe te voegen, wat een schadelijk conserveringsmiddel is. De juicy lijkt qua etiket dan nog het meest puur te zijn, hoewel er weinig puur meer aan is.

De voedingswaardes zijn makkelijk, de drankjes bevatten geen vetten en eiwitten (verwaarloosbaar weinig). De hoeveelheid zout is ook zeer laag. De flesjes zijn 200 ml, dus zo ga ik ook de koolhydraten benoemen. De regular bevat 12 gram suiker (bijna 3 suikerklontjes), de essence en de 0% suiker bevatten geen suikers (dus er zit heeeeel weinig sap in) en de juicy bevat 15 gram suiker (3 en een half suikerklontje).

Voegt dit drankje nu veel toe aan wat we al hadden aan drankjes? Nee, ik denk het niet. De hoeveelheid suiker valt misschien nog mee vergeleken met andere merken. Neemt niet weg, dat ze vinden dat een drankje met suikerklontjes en een beetje fruitsmaak kinderen actief kan houden. Dit is natuurlijk gewoon lariekoek. De vitamines die zijn toegevoegd helpen hier ook echt niet bij. Als kinderen gezond en onbewerkt eten hebben ze helemaal geen apart drankje nodig om actief te blijven.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.