etiket van de week 12 september 2016

Almhof hoekje (aardbei)

Door drukte met studie en werken aan de nieuwe website heb ik een weekje moeten overslaan. Deze week weer gewoon een etiket van de week. Onlangs maakte almhof weer reclame met een nieuw product, hoekje, dat inmiddels ook in volgens mij alle supermarkten te vinden is. Het bekt natuurlijk wel lekker, hoekje, maar ik betwijfelde al meteen de inhoud aangezien er weinig gezondheidsclaims bij zaten. We pakken maar meteen de ingrediƫnten erbij:

Yoghurt, suiker, 2,5% melkeiwiten, dextrose, aroma, 23% aardbeienbereiding: 50% aardbeien, water, suiker, glucose-fructosestroop, plantenconcentraten (rode biet, wortel, aronia), aroma, verdikkingsmiddelen (johannesbroodpitmeel, guarpitmeel, pectinen), voedingszuur (citroenzuur), zuurteregelaar (natriumcitraten)


Het is misschien er makkelijk te beginnen, maar ik doe het toch. Er wordt 4 keer suiker genoemd. Verder wel heel veel aardbeien, teveel om mogelijk te zijn zou je zeggen. Daarnaast voor de smaak nog wat onduidelijke aroma’s. Op de suiker na lijkt het nog redelijk in orde. Totdat je de voedingswaardetabel gaat bekijken. Per 100 gram bevat dit toetje 14 gram koolhydraten, waarvan 13,8 suiker! Wat is er met de aardbeien gebeurd? Dat zijn natuurlijk ook koolhydraten, maar die tellen niet mee als suiker. Mijn vermoeden is dat er weinig meer over is van de echte aardbei zoals deze ooit was.

Een hoekje is in totaal 150 gram, per hoekje krijg je dus 21 gram suiker binnen. Dat is dus ruim 4,5 suikerklontje! Waarschijnlijk enorm lekker, maar dit vult natuurlijk niet. De 6 gram eiwit die je hierbij binnen krijgt helpt daar ook niet bij. Voor een relatief kleine hoeveelheid, krijg je enorm veel suiker terug. Ik vind het een absolute afrader. Neem liever een gewone (volle) biologische yoghurt, en doe er lekker zelf aardbeien in. Ook heerlijk!

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.