Etiket van de week 13 maart 2017

Lekker stel

Gisteren zag ik de reclame van Dr Oetker, die een nieuw toetje hebben. Het nieuwe toetje heet ‘lekker stel’, dat me erg doet denken aan het ‘hoekje’ van Almhof. Volgens Dr Oetker bevat die toetje maar liefst 30% minder suiker dan andere vergelijkbare toetjes. Het hoekje van Almhof barstte ervan, dus dit maakt mij wel nieuwsgierig. Er zijn 3 smaken, ik bekijk de aardbei/rabarber en de rode vruchten.

Aardbei/rabarber:

71% YOGHURT, water, 7,0% aardbei, 7,0% rabarber, suiker, gemodificeerd zetmeel, zetmeel, voedingszuur (citroenzuur), verdikkingsmiddelen (xanthaangom, johannesbroodpitmeel), stabilisator (ascorbinezuur), kleurende levensmiddelen (wortelconcentraat, zwart aalbessenconcentraat)

Rode vruchten:

71% YOGHURT, 14% vruchten (zure kersen, frambozen, rode aalbessen, zwarte aalbessen), water, suiker, gemodificeerd zetmeel, zetmeel, verdikkingsmiddelen (xanthaangom, johannesbroodpitmeel)

Wat mij als eerste opvalt is dat het lijstje van de aardbei/rabarber een stuk langer is. Dit zit hem vooral in de kleurende levensmiddelen. Hele gekke ingrediĆ«nten zitten er niet in. Uiteraard wel suiker en (gemodificeerd) zetmeel. De verdikkingsmiddelen zijn nog relatief ‘onschuldig’. Hoe het fruit verwerkt is, wordt me niet duidelijk. Het is in ieder geval bewerkt, dus al het goede van fruit is niet meer in dit toetje terug te vinden.

Uit de voedingswaardetabel blijkt dat er geen volle yoghurt gebruikt is, maar halfvolle. De yoghurt is hierdoor dus ook bewerkt. Een bakje lekker stel is totaal 160 gram, ik vertaal daarom alles even naar 1 bakje. De hoeveelheid eiwit is bij beide soorten gelijk, ruim 6 gram per bakje. De hoeveelheid vet is ook gelijk, ongeveer 4 gram per bakje (het bevat alleen maar geraffineerd vet). Bij de koolhydraten zit wel een verschil tussen beide. De aardbei/rabarber bevat 13 gram suiker (3 suikerklontjes) en de rode vruchten 14,5 gram suiker (3 hele grote suikerklontjes).

Vergeleken met andere toetjes, die ik afgelopen tijd heb bekeken is dit 1 van de toetjes met de minste hoeveelheid suiker. Verder zitten er geen al te vreemde stoffen in de toetjes. Behalve dat het (denk ik) lekker is, bevat dit toetje weinig bouwstoffen voor ons lichaam. De vetten zijn te synthetisch, de suikers te geraffineerd en de eiwitten idem. Het zal nagenoeg geen vitaminen en mineralen bevatten. Onder de toetjes is het 1 van de betere keuzes, maar het valt niet onder de gezonde producten.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.