Etiket van de week 14 november 2016

Nationale schoolontbijt

Vorige week was het nationale schoolontbijt en hebben een hoop scholen hier aan meegedaan. Het belang van een gezond ontbijt, mag natuurlijk duidelijk gemaakt worden aan zowel kinderen als ouders. Ik ga wat betreft de samenstelling er niets over zeggen, dat is door genoeg gedaan. Ik wil wel een paar producten er kort uithalen en in deze rubriek bespreken. Over Blue band heb ik al eerder geschreven, dus dat doe ik nu niet. Wel ga ik in op de glutenvrije crackers van consenza, de vruchtenspread aardbei van St. Dalfour en de roasties appel en kaneel van zonnatura.

Ik ga er niet zo’n uitgebreide opsomming van maken, anders wordt dit een onleesbaar stuk vandaag. Eerst de glutenvrije crackers van consenza. Leuke suggestie vanwege de hoeveelheid mensen en kinderen die proberen hebben met gluten. Vaak is de consequentie dat in glutenvrije producten vaak meer suiker zit. Dit product is geheel op mais gericht. Zo bevat dit product geen suikers, maar scoort wel erg hoog op de koolhydraten. 80% van de crackers bestaat uit koolhydraten. Komt neer op ruim 5 gram per cracker (van 7 gram). Dus ruim een suikerklontje per cracker.

Dan de vruchtenspread. Het klinkt beter dan een gewone jam, dat wil ik meteen zeggen. Deze jam staat zelfs bij mij thuis, voor de enkele keer dat wij het thuis willen eten. Er zitten geen letterlijke suikers in, maar toch bestaat ook deze jam voor 50% uit suiker. Van alle jammen, is dit denk ik wel een goede keus.

Als laatste van vandaag, de roasties van zonnatura. Qua ingrediƫnten zit er niet iets geks in. Voor het grootste deel bestaat het uit havervlokken. Hierdoor bestaat ook dit product voor een groot deel uit koolhydraten (60%). Vezels zitter hier wel in een wat ruimere mate in vergeleken met de crackers.

Er is zeker een poging gedaan de betere producten te selecteren. Zelf zal dit mijn ontbijt niet zijn. Alledrie de producten zijn simpelweg wel erg bewerkt en bevatten daardoor relatief weinig werkzame stoffen en in dit schoolontbijt een erg hoog percentage koolhydraten,

Al zou ik specifiek dergelijke producten willen kopen, dan lijken me dit allemaal goede keuzes, maar niet op dagelijkse basis.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.