Etiket van de week 15 augustus 2016

Activia

Activia bestaat inmiddels al jaren en heeft verschillende producten in yoghurt-vorm. Het gezonde aspect van deze producten ligt in het gebruik van een specifiek door danone gepatenteerde bacteriestam. Deze draagt bij aan onze darmfunctie. Met deze insteek is niets mis. De vraag van mij is alleen, wat stoppen ze nog meer in dit product?

Ik neem 3 soorten onder de loep, de naturel, de 0% en de gewone aardbeismaak. Alle verpakkingen bestaan uit porties van 125 gram.

De naturel:

yoghurt met Bifidus ActiRegularis®
De 0% (aardbeismaak):

yoghurt 0% vet met Bifidus ActiRegularis®, aardbei 9%, fructose 1,9%, verdikkingsmiddelen (gemodificeerd maïszetmeel, carrageen), geconcentreerd zwart wortelsap, aroma, zuurteregelaars (citroenzuur, calciumcitraat), zoetstoffen (acesulfaam-K, sucralose)

 De fruitsmaak (aardbei):

yoghurt met Bifidus ActiRegularis®, aardbei 8,3%, suiker 8,2%, verdikkingsmiddelen (gemodificeerd maïszetmeel, carrageen), geconcentreerd zwart wortelsap, aroma, zuurteregelaar (citroenzuur, natriumcitraat)

De naturel in simpel. Wat ik vreemd vind, er staat niet bij of het volle yoghurt, halfvol of mager is. Er zitten evengoed nog 7 gram suiker in elke portie, ook zit er verzadigd vet in, dus we kunnen er vanuit gaan dat het halfvolle of volle yoghurt is. We weten alleen niet in welke mate deze bewerkt is.

De 0% lijkt me meteen al geen aanrader, gezien de hoeveelheid suiker. Van fructose ben ik zelf ook al geen fan. Per portie komt het neer op 12 gram. In zo’n klein bakje zit dus al bijna 3 suikerklontjes. De suiker alleen is niet voldoende dus er zitten ook nog eens 2 (chemische) zoetstoffen in. Absoluut geen aanrader dus!

De fruitsmaak bevat nog eens extra suiker. Elke portie bevat zo’n 17 gram, dat zijn bijna 4 suikerklontjes! Suiker irriteert ook de darmflora, dus de bacteriën in dit product zijn eigenlijk om het product zelf in de darmen weer onschadelijk te maken? Gelukkig wordt er dit keer geen fructose gebruikt. Net als bij de 0% wordt gebruik gemaakt van een aroma, waarvan we mogen hopen dat onze darmen dit aankunnen.

Gezien de kleine porties zullen de hoeveelheid eiwitten niet voldoende zijn om ons te voeden. Qua vetten zal dit ook niet helpen. Zo’n portie van 125 gram, moet absoluut niet gezien worden als een maaltijd. Persoonlijk zou ik eerder een biologische volle yoghurt nemen en deze lekker met zelf gesneden fruit vullen. Ook in die yoghurt zitten bacteriën die de darmflora ondersteunen.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.