Etiket van de week 15 februari 2016

Vandaag houden we het een beetje simpel. Er is genoeg gezegd over drankjes waar suiker in zit en over verpakkingen waar een vinkje op staat. Vandaag een biologisch product. Al jaren staat mij het vak met voorverpakte vleeswaren  mij niet echt aan. Er wordt een hoop aan gedaan het product goed houdbaar te krijgen, het moet er mooi uit zien, dus dan moet er voor de smaak nog een aantal andere middelen in.

Gezien gezondheid aan populariteit wint, zijn er steeds meer biologische varianten. Daarom pak ik vandaag de AH biologische kipfilet (100 gram verpakking). Wat zit erin?

Ingrediënten

90% kip­fi­let*, wa­ter, voe­dings­zuur (na­tri­um­lac­taat), zout, glu­co­se­stroop*, riet­sui­ker*, na­tuur­lijk aro­ma, an­ti­oxi­dant (as­cor­bi­ne­zuur), con­ser­veer­mid­del (na­tri­um­ni­triet), rook. *Van bi­o­lo­gi­sche oor­sprong.

Het grootste deel is gelukkig kip. 10% bestaat uit de overige middelen. Voor een groot deel water, maar helaas ook suiker, glucosestroop en rietsuiker. Dat dit ook uit biologische bron komt is fijn te weten, maar maakt de suikers niet beter. Ook weer zit hier natuurlijk aroma in, weer zo’n vage term. Tot slot natriumnitriet. Een stof waar je ook niet teveel van binnen wilt krijgen: 

https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/e-nummers/e250-natriumnitriet/

Ik haal hierom toch liever mijn kipfilet bij een (goede en betrouwbare) slager. 


Fijne week, Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.