Etiket van de week 15 mei 2017

Snelle Jelle goed gevuld

Van de week stond ik weer eens voor het vak met repen en viel mij deze reep op. Ik kende hem niet en hij zou volgens de titel moeten vullen. Vult het ook met goede voedingsstoffen? Eerdere keren dat ik producten van Snelle Jelle bekeek, vielen vooral de suikers en zoetstoffen op. Hebben ze nu iets beters bedacht? De Snelle Jelle blijkt in 2 smaken te bestaan, allebei met noten en zaden, de 1 met fruit de andere met chocolade. Tijd voor de ingrediƫnten!

De fruitsmaak:

Meergranen 27% (roggebloem, roggevolkorenmeel, havervlokken, gerstemout), glucose- fructosestroop (gemaakt van granen), vruchten (rozijnen 11%, appel 3%), noten (hazelnoten 5%, amandelen 3%, pecannoten 1%), voedingsvezel (oligofructose), stabilisator (glycerol), zonnebloempitten 3%, pompoenpitten 2%, specerijen, zonnebloemolie, rijsmiddel (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), suiker, rijstebloem, voedingszuur (citroenzuur)

De choco smaak:

Meergranen 27% (roggebloem, roggevolkorenmeel, havervlokken, gerstemout), glucose-fructosestroop (gemaakt van granen), vruchten (rozijnen 7%, appel 3%), noten (amandelen 3%, hazelnoten 2%, pecannoten 1%), chocolade 6% (suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgator (sojalecithine), natuurlijk aroma), voedingsvezel (oligofructose), stabilisator (glycerol), zonnebloempitten 3%, pompoenpitten 2%, specerijen, zonnebloemolie, rijsmiddel (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), suiker, rijstebloem, voedingszuur (citroenzuur).

Het is duidelijk dat de repen goed gevuld zijn, er zit een heleboel in. De 2 smaken verschillen niet veel, behalve dat in de ene meer fruit zit, in de ander meer chocolade. De meeste ingrediƫnten zijn in theorie prima. Echter, elk bestanddeel is wel bewerkt om het in de reep te krijgen, dat geldt dus ook voor alle granen die erin zitten. Dat de glucose-fructosestroop uit granen komt is verder een leuk feit, maar maakt het niet gezonder. Het fruit en de noten zijn uiteraard ook bewerkt. Voor de marketing zijn er nog extra voedingsvezels in gegooid en nog wat andere suikers (suiker en rijstebloem). De zonnebloemolie zorgt nog even voor wat extra synthetische omega-6, waar de meeste mensen al teveel van binnen krijgen.

De voedingswaardes gaan we gewoon per reep bekijken. In de choco zit een minimale hoeveelheid meer suiker. Het gaat om 30,1 en 30,2 gram koolhydraten per reep van 53,5 gram. Hiervan is ongeveer 17 gram suiker (bijna 4 suikerklontjes). In beide repen zit nog geen 3 gram eiwit, wat dan een schijntje is vergeleken met de koolhydraten. Er zit iets meer vet in, ongeveer 5 gram, 5 gram die synthetisch is en grotendeels niet eens van de soort, die we nodig hebben. Alle repen bevatten tot slot nog 4 gram vezels, maar aangezien deze er doorheen gehusseld zijn vraag ik me af of dit wel zo goed is.

Zo’n reep blijft een gekunsteld ding, er zitten weinig eiwitten in om goed te vullen, maar evengoed zit er een lading koolhydraten in. Goed beschouwd zitten er in een reep 7 suikerklontjes (ongeveer 30 gram). Is dat goed gevuld? Ik neem liever een handje gewone noten of ik voeg zaden toe aan mijn ontbijt. Gewoon zonder dat deze bewerkt zijn, hartstikke lekker en vult veel beter!

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.