Etiket van de week 16 mei 2016

Aardbeientijd.

Afgelopen week kwam het niet van bloggen doordat ik op vakantie was op Lanzarote. Het was een week die mij een hoop inspiratie opgeleverd heeft. Daarom ga ik deze week tweemaal een etiket van de week doen, en tweemaal een blog.

Gek genoeg, toen ik vandaag voor het eerst in ruim een week een Nederlandse supermarkt inliep, kreeg ik de meeste inspiratie voor het etiket van de week. Tot mijn grote blijdschap lagen er weer Nederlandse aardbeien, die lekker roken. Heerlijk zoete aardbeien, knallend in de aanbieding. Iedereen aan het fruit!!

Helaas helaas, wat een reclame ter bevordering van gezonde producten zou kunnen zijn, wordt naar een ongezonde snack omgegooid. Een hele rits met slagroombussen, voor een nog lagere prijs stonden er dwars over en onderdoor gepresenteerd. Wat is dat toch een gekke gewoonte, aardbeien met slagroom. Een goede aardbei is toch heerlijk zoet, daar hoeft toch niet nog iets bij dat nog zoeter is?

Wat zit er eigenlijk precies in slagroom. Ik probeer 3 merken met elkaar te vergelijken. We gaan even uit van een gemiddelde portie van 30 gram slagroom over de aardbeien heen. We nemen een houdbare slagroom, een verse slagroom uit de bus en zelf te kloppen slagroom.

Als eerste de spuitbus uit het koelvak (merk campina). Grotendeels bestaat dit uit room, (heel) veel verzadigd vet dus, uiteraard suiker, ongeveer 1 suikerklontje per portie. Daarnaast nog drijfgassen, emulgator, stabilisator (allen e-nummers) en nog een vanillearoma (daar is niks natuurlijk meer aan).

Vergelijken we deze met de spuitbus uit het ‘houdbare’ vak, dan verschilt deze niet veel met de andere spuitbus. Er zit ineens geen vanillearoma meer in, er zit iets meer suiker in (1 gram per portie) en ook 1 gram meer verzadigd vet. Hoe het verder komt dat deze langer houdbaar is, blijft mij een raadsel, je zou zeggen dat hier nog iets mee uitgevoerd is, wat slim weggelaten is van het etiket.

Tot slot de zelf te kloppen slagroom. Behalve de stabilisator, zit er verder alleen room in. Op te kloppen met zelf toe te voegen suiker. Komt ook ongeveer neer op 1 suikerklontje per portie. Wel iets minder e-nummers dat wel.

Laten we zeggen dat we de portie slagroom combineren met ongeveer een ons aardbeien. Dan komt dit ooit eens gezonde product uit op 140 calorie├źn. Bijna 3 volledige suikerklontjes, bijna 30 gram verzadigd vet. Gelukkig bevatten aardbeien heel veel gezonde voedingsstoffen.

Mijn advies, eet die aardbeien zonder slagroom, doe ze bijvoorbeeld door de yoghurt. Heerlijk en zoet.

En als je dan een keer iets extra zoets wil. Dan is de slagroom nog wel een betere keus dan een zak chips leegeten.

Pinkstergroet,

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.