Etiket van de week 17 januari 2017
Vivera Burger
Onlangs schreef ik over de zeewierballen, deze week kies ik een andere vleesvervanger. De burger van Vivera. Volgens de voorkant E-nummer vrij, een bron van vezels, eiwitrijk en een bron van vitamine B12 en ijzer. Dat belooft veel goeds.
De ingrediënten:
72% gerehydrateerd SOJA- en TARWE-EIWIT, aardappelzetmeel, zonnebloemolie, rode ui, KIPPENEI-EIWIT (vrije uitloop), natuurlijk aroma, dextrose, aroma, uienpoeder, TARWEVEZELS, zout, kruiden en specerijen, knoflookpoeder, tomatenpoeder, maltodextrine, ijzer, vitamine B12.
Het blijkt meteen dat het geen product is voor veganisten, vanwege de kippenei-eiwitten die hierin zitten. Het feit dat aardappelzetmeel als 2e ingrediënt wordt genoemd vind ik niet positief, dat betekent al veel geraffineerde suikers. Zonnebloemolie in een product als deze heeft helaas weinig positieve effecten, het werkt eerder ontstekingsbevorderend. Verder zit er ook nog dextrose en maltodextrine in de burger, kortom nog meer suikers. Er zit ook nog natuurlijk aroma en gewoon aroma in, officieel zijn dat natuurlijk geen E-nummers, maar we hebben geen idee wat het wel is. De lijst eindigt met vitamine B12. Aangezien er geen specificatie bij staat mogen we er vanuit gaan dat dit cyanocobalamine is. Dit is absoluut geen goede manier om B12 binnen te krijgen (zie hier bij supplement).
Voor het grootste deel bestaat het product uit soja- en tarwe-eiwit. Niet zomaar eiwit maar gerehydrateerd eiwit. Zijn dit goede eiwitten? Dit valt onder de geraffineerde eiwitten (bestaat die term eigenlijk wel?). Er is eerst op chemische wijze vocht aan onttrokken en later toegevoegd (waarom halen ze het er dan eerst uit?). Dit kunnen we dus al niet optimaal opnemen. Wat betreft de soja-eiwitten, deze zijn ongefermenteerd. Dit betekent dat er fytinezuur in zit (bindt mineralen als calcium en magnesium, zodat we dit niet op kunnen nemen) en fyto-oestrogenen. Dit beïnvloed dus de hormoonspiegel aangezien dit lijkt op oestrogenen (vrouwelijk geslachtshormoon).
Een burger is ongeveer 100 gram, dus dat maakt het rekenen voor de voedingswaardes makkelijk. Een burger bevat 27,2 gram eiwit, 12,1 gram koolhydraten (waarvan 2,5 gram suiker), 6,1 gram vet en 3,7 gram vezel. De verhoudingen zijn verder prima, alleen zijn de koolhydraten vrijwel allemaal geraffineerd. Hetzelfde geldt voor de eiwitten en het vet (van de zonnebloemolie).
Het lijkt me prima een keertje een burger als deze te eten, maar ik zou dit zeker niet wekelijks doen. De soja-eiwitten zijn hiervoor niet geschikt en verder is alles erg gekunsteld. Ik ga op zoek naar geschikte vleesvervangers in de komende weken en hoop dit binnenkort in deze rubriek te kunnen bespreken.
Fijne dinsdag!
Richard Wuisman.