Etiket van de week 17 juni 2016

Davitamon

In deze rubriek heb ik vooralsnog geen supplementen beoordeeld. Eens moet de eerste keer zijn. Door davitamon werd ik eigenlijk alert dit ook eens te doen, vanwege de reclames. Ik houd het in eerste instantie even globaal en heb willekeurig 4 producten gekozen.

Ik begin bij de davitamon baby eerste vitamine D en K. Volgens het label zitten er geen vulstoffen bij behalve plantaardige olie (het product is in druppelvorm). Er wordt gebruik gemaakt van vitamine D3 en K1. Helaas is de aanwezige vitamine E en antioxidant niet verder verduidelijkt en waarschijnlijk synthetisch.

Een stapje later in het leven, de junior 3+ kauwvitamines framboos.

En toen schrok ik van het label, de ingrediënten zijn:

Zoetstoffen: sorbitol, xylitol, sucralose, mineralen, vitamines, antiklontermiddelen: mono- en diglyceriden van vetzuren, magnesiumstearaat, voedingszuur: citroenzuur, aroma, maïszetmeel, verstevigingsmiddel: povidon, kleurstof: karmijn.

Als eerste worden zoetstoffen genoemd, maar liefst 3 soorten! Voor kinderen van 3! De vorm van de gebruikte mineralen en vitamines worden niet genoemd, altijd verdacht. Ook zit er magnesiumstearaat in, handig voor de vorm, verminderd de opneembaarheid. Tot slot moest er nog wat aan de kleur gedaan worden en is er karmijnzuur gebruikt. Misschien goedgekeurd, maar deze staat toch ook als giftig te boek.

Dan maar een veiliger keus. De magnesium 400 mg. Weer wordt magnesiumstearaat gebruikt en tevens 2 soorten dioxides. Niet mijn favorieten (persoonlijk mijd ik dit in een supplement). De magnesium zelf wordt aangeduid als Magnesium. Gecheleerd? Magnesiumoxide? Magnesiumcitraat?

Waarschijnlijk de goedkope magnesiumoxide, dat slecht opneembaar is en door de gebruikte vulstoffen niet al te veel extra effect meer zal hebben.

Tot slot, voor de gevorderde leeftijd, de davitamon spieren en botten.

De basis van dit supplement zijn calcium, magnesium, vitamine D en vitamine B3. Helaas wordt weer niks op het etiket vermeld over de vorm van de mineralen en vitaminen. Opnieuw kunnen we ervan uit gaan dat het goedkope en synthetische varianten zijn. De verhouding tussen de calcium en magnesium is ook niet onbelangrijk. Het zou 2 op 1 moeten zijn. Qua miligram klopt het, maar qua opneembaarheid? Extra in dit supplement is nog suiker (maltodextrine), siliciumdioxide, magnesiumstearaat en titaandioxide.

Met supplementen ben ik voor mezelf erg streng. Het moet echt een toegevoegde waarde hebben. Davitamon zal niet mijn keuze zijn.

Goed weekend,

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.