Etiket van de week 17 oktober 2016

Sportdranken

Gisteren nam ik deel aan de halve marathon van Amsterdam, die samen met de gehele marathon werd gehouden. Isostar was dit jaar de sponsor van de drankjes, terwijl tevens op Station Sloterdijk enorme hoeveelheden aquarius werden uitgedeeld. Van beide merken neem ik een uitgedeelde soort onder de loep. Is dit een goede manier om jezelf van energie te voorzien tijdens het lopen of is het juist goed voor het herstel na inspanning? Volgens de merken zelf kan het beide (zou ik als maker ook zeggen).

Isostar fast hydration sinaasappel:

Water, sacharose, glucosestroop, voedingszuur: citroenzuur, natriumcitraat, natuurlijk sinaasappelaroma met andere natuurlijke aroma’s, maltodextrine, calciumfosfaat, magnesiumcarbonaat, natriumchloride, kaliumchloride, stabilisatoren E414 en E445,¬†vitamine B1. antioxydant: E307

Isostar gaat voor de geraffineerde suiker in combinatie met elektrolyten (natrium, calcium, magnesium, kalium). Per 100 ml komt het neer om anderhalf suikerklontje. 

Aquarius Lemon:

Water; suiker; voedingszuur: citroenzuur; natriumchloride; zuurteregelaars: natriumcitraat, kaliumfosfaat en calciumfosfaat; natuurlijk citroenaroma met ander natuurlijk aroma; antioxidant: ascorbinezuur ; stabilisatoren: arabische gom, glycerolesters van houthars; vitamine B6

Aquarius is nog duidelijker, gewoon suiker! Ook deze bevat eigenlijk dezelfde elektrolyten, maar verrassend genoeg geen magnesium! Overigens zit er ook houthars in, het zal vast veilig zijn, maar het idee vind ik wat vreemd. Wel in de aquarius zit vitamine C en B6, terwijl de isostar gaat voor de B1 en een vorm van vitamine E. Ook de aquarius bevat ongeveer anderhalf suikerklontje per 100 ml.

Bij een uitgebalanceerd dieet en een goed getraind lichaam heb je dit soort drankjes echt niet nodig tijdens of na het hardlopen. De pure suiker spreekt ook onze reserves aan om dit goed te verwerken, terwijl je juist na afloop iets op wil bouwen. Tijdens het rennen wil je ook geen dingen doe die extra energie kosten. Op dagen zoals gisteren is het wel belangrijk voldoende vocht binnen te krijgen. Een dag voor een wedstrijd drink al vaak wat extra. De ochtend zelf ook, zodat ik tijdens de wedstrijd in principe niets nodig heb. Mocht het toch nodig zijn, dan zal ik tijdens het lopen wel een bekertje water aannemen of eventueel een stukje banaan pakken. 

Na afloop heb ik gisteren als eerste gekozen voor fruit en water. Ik houd het ook altijd bij iets licht verteerbaars, want je lichaam moet even bijkomen van het rennen van zo’n afstand. Belast het niet meteen met troep. Een hoop mensen doen dat evengoed, want de hamburgertent maakte een goede omzet bij de finish. Ook zag ik een hoop blikjes cola, zakken chips en chocoladerepen. Ieder op zijn manier, maar ik geniet vandaag van een lichaam dat goed voelt. Geen spierpijn en klaar om een hersteltraining te doen.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.