Etiket van de week 18 januari
Gezien de ophef afgelopen week over het beruchte vinkje, kon ik niet om dit product heen. De super slurfjes van de Jumbo. Een nieuw product in het chipsvak dat een vinkje voor bewuste keuze kreeg. Dit is wordt nu echt een uitdaging hier objectief over te schrijven, maar ik ga het proberen.
Zullen we gewoon maar beginnen met een overzicht van de ingrediënten?
Ingrediënten
- Maïsgries 80,5%
- zonnebloemolie 13,9%
- suiker
- dextrose
- specerijen (paprikapoeder 1,4%, knoflookpoeder)
- zout
- uienpoeder
- voedingszuur: citroenzuur
- paprika-extract
Wat opvalt is het gebruik van de maisgries. Dit gebeurt meestal niet in chips. Vervolgens valt op dat suiker en dextrose hoog op de ingrediënten lijst staan. In de wortel variant zit overigens geen suiker maar wel dextrose. Wat krijg je dan door de gries en de suiker/dextrose? Een zeer hoog percentage koolhydraten, namelijk 67/68 gram per 100 gram. Voor chips valt het misschien met de ‘slechte’ ingrediënten, maar is dit een vinkje waard? Overigens noemt Jumbo nog dat 1 zakje 5 porties van 12 gram bevat. Is 12 gram de hoeveelheid die vaak gegeten wordt van chips?
Dit nodigt ook uit de vinkjes onder de loep te nemen. Je hebt een vinkje voor een bewuste keuze en de gezondere keuze. Waarom is er geen vinkje voor een gezonde keuze vraag ik mij dan af?
Het vinkje komt voort uit de stichting Ik Kies Bewust. Opgericht door unilever, friesland foods en campina met steun van supermarktketens. Oftewel, is dat heel erg belangenloos? Ze nemen keurig de richtlijnen over van het voedingscentrum (waar tegenwoordig iemand de leiding heeft, die voorheen de leiding bij unilever had) voor verantwoorde voeding. De stichting wordt overigens geleid door voormalig staatssecretaris van volkgezondheid, mw Ross. Deze dame heeft overigens les gegeven in talen en sinologie gestudeerd. Lijkt me geen logische weg om dan in volkgezondheid terecht te komen.
Het gebeurt natuurlijk vaker in de voedingsindustrie, maar dit lijkt opnieuw een zaakje van, de slager keurt zijn eigen vlees. Of dit goed is of niet laat ik in het midden. Als enige wil ik er nog aan toe voegen dat ik hoop dat mensen dit niet als een verstandig tussendoortje gaan zien.
Richard Wuisman.