Etiket van de week 18 juli 2016

Chips

Gisteren was ik even in de supermarkt met 5 familieleden. Omdat we wat op elkaar moesten wachten stonden we regelmatig ergens stil en besloot ik maar weer eens wat etiketten te bekijken. We stonden een tijd bij het chipsvak en dus kon ik het niet laten daar even te kijken. Ik zag de zak met light chips en moest weten wat erin zat. Vooraf was mijn verwachting dat dit niet veel beter kon zijn dan de gewone variant. Ik heb alleen gekeken bij de paprika en dat gaf al genoeg aanleiding voor het etiket van de week.

De ingrediënten:

De lays paprika light:

aard­ap­pe­len, zon­ne­bloem­olie (21%), pa­pri­kas­maak [be­schuit (van tar­we), pa­pri­ka­poe­der, sui­ker, fruc­to­se, kar­ne­melk­poe­der, uip­oe­der, aro­ma’s (be­vat melk, ca­fe­ï­ne, va­nil­le, knof­look­poe­der, cham­pig­non­poe­der), ka­li­um­chlo­ri­de, rooka­ro­ma’s, rijst­meel, kleur­stof (pa­pri­ka-ex­tract), zuur­te­re­ge­laars (ci­troen­zuur en ap­pel­zuur)], zout.

De lays paprika:

aard­ap­pe­len, zon­ne­bloem­olie (26%), kool­zaad­olie (6%), pa­pri­kas­maak [pa­neer­meel (van tar­we), pa­pri­ka­poe­der, sui­ker, fruc­to­se, kar­ne­melk­poe­der, uip­oe­der, aro­ma’s (be­vat melk, ca­fe­ï­ne, va­nil­le, knof­look­poe­der, cham­pig­non­poe­der), ka­li­um­chlo­ri­de, rooka­ro­ma’s, rijst­meel, kleur­stof (pa­pri­ka-ex­tract), zuur­te­re­ge­laars (ci­troen­zuur en ap­pel­zuur)], zout.

Kunnen we zeggen dat de consument misleid wordt? Laten we vooral eerst even kijken naar de verschillen. De gewone variant bevat meer olie, namelijk zonnebloem- en koolzaadolie. En dat is dus ook het enige verschil! Daardoor bevatten de light chips 33% minder vet, zoals de verpakking ook beloofd. Het slimme is ook dat de light verpakking 55 gram lichter is en 24 cent goedkoper. Verhoudingsgewijs maakt dat niet heel veel uit.

Dit betekent uiteraard wel, dat er in de light chips verhoudingsgewijs meer suiker zit! Dat scheelt 10 gram suiker per 100 gram chips (52 om 62 gram)! Veel mensen eten vaak een behoorlijke hap chips, dus dit gaat met suikerklontjes per portie. Mijn suggestie? Neem de normale variant. Beide zijn natuurlijk niet gezond, maar dan kies ik zelf voor iets meer vet, dan iets meer suiker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.