Etiket van de week 19 december 2016

IJs

Volgende week is het kerst en gaat er weer veel gegeten worden. Een toetje ontbreekt meestal niet bij het kerstdiner. Er kunnen veel keuzes gemaakt worden wat betreft ijs als toetje (of als onderdeel van het toetje), daarom vandaag 3 verschillende etiketten van 3 verschillende soorten. Op het ijs gebied heeft Hertog een behoorlijk groot marktaandeel, daarom 2 soort van hertog. Het bekende slagroomijs en een nieuwe fruitvariant met aardbeiensmaak. Als 3e een biologische soort van de AH. In alledrie de soorten zit natuurlijk teveel suiker. Dat is wel een gegeven. Daarom vind ik het nu interessanter om de andere ingrediënten te beoordelen.

Hertog IJs Slagroom:

Volle MELK (39%), gerehydrateerde magere MELK, suiker, ROOM (10%), BOTERCONCENTRAAT, magere MELKPOEDER of -concentraat, glucosestroop, glucose-fructosestroop , emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren), stabilisatoren (guargom, johannesbroodpitmeel), aroma’s.

Daar zitten dus al heel wat stoffen in. Meerdere soorten suiker, maar vooral van de glucose-fructosestroop wordt ik minder vrolijk. De melk is er in meerdere vormen in verwerkt en dus ook behoorlijk bewerkt. Alles voor de smaak denk ik dan. Omdat er nog niet genoeg smaak aan zat zijn er ook nog onbekende aroma’s toegevoegd.

Hertog IJs fruit sensatie:

Aardbeienpuree (44%), water, glucose-fructosestroop, suiker, aardbeistukjes (3%), oligofructosestroop, geconcentreerd citroensap, aroma, stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, pectine, carrageen), LACTOSE en MELKEIWITTEN, kleurstoffen (anthocyaninen, curcumine).

Het percentage aardbeien is verrassend hoog. Jammer dat er dan ook nog glucose-fructosestroop is toegevoegd. Ook ontbreken hier de aroma’s niet. In deze soort is het grappig genoeg wel in enkelvoud terwijl in de slagroom meerdere soorten (blijkbaar) zitten. Verder zitten hier geen al te vreemde ingrediënten in en zit dit niet vol met allerlei bewerkingen van melk.

AH Biologisch Frambozen sorbetijs:

40% frambozenpuree, water, suiker, stabilisator (guarpitmeel, xanthaangom, pectine).

Opvallend toch wel dat de lijst aan ingrediënten meteen een stuk korter wordt. Alleen gewone suiker. Daarnaast ook nog wat stabilisatoren, die helaas in ijs niet kunnen ontbreken.

Qua hoeveelheid suikers per 100 gram ontwijken de 3 producten elkaar niet. De hertog fruit sensatie bevat wel iets meer koolhydraten, ik vermoed door de aardbeien (stukjes). Op het gebied van vet is de Hertog slagroom verreweg de topper met een behoorlijke hoeveelheid vet, de andere soorten bevatten bijna geen vet. De biologische frambozen bevat als enige van de 3 geen zout, wat niet verkeerd is, want met kerst komen wij in Nederland wel aan genoeg zout.

Het biologische frambozen ijs komt er dus uit als meest gezonde soort. Geen fructose, geen zout, geen slechte vetten. De hertog fruit sensatie ontloopt de frambozen niet veel, maar bevat ietsje vet en glucose-fructosestroop. Deze 2 smaken klinken ook het lekkerst en zijn de meest verantwoorde keus. Het slagroomijs is dat absoluut niet, maar is uiteraard nog steeds erg lekker.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.