Etiket van de week 19 juni 2017
Kip
Het lijkt nu echt zomer te zijn en afgelopen weekend (vooral gisteren) zijn er heel wat barbecues gebruikt. Zelf eet ik regelmatig kip en toen ik van de week weer eens iets anders wilde, vond ik tussen al het barbecuevlees kipshoarma. Nou vind ik shoarma erg lekker en wilde ik deze al bijna meenemen. Toch keek ik eerst nog even op het etiket voor de zekerheid. Ik heb ook wel eens bij andere winkels kipshoarma gehaald, zonder dat daar heel veel rare ingrediënten in zitten. Dat was nu helaas bij de dekamarkt toch anders:
88% kippenvlees, 7% paprika (rood, groen), specerijen (komijn, koriander, foelie, venkelzaad, paprika, peper, kurkuma, kruidnagel, gember, karwijzaad, piment, chilipepers), zout, rijstebloem, aroma’s (SOJA, SELDERIJ), smaakversterker: E621, verdikkingsmiddel: E407, knoflook, kruiden (fenegriek), sucrose, stabilisator: E420, water, kleurstof: paprika-extract, emulgator: E472c, antioxidant: E304, E307, zuurteregelaar: E525, E508
Het kippenvlees is van de kipdij, wat op zich goed vlees is. De kip is van een langzaam groeiend ras. Kortom de kip heeft iets meer ruimte per vierkante meter en leeft iets van 3 dagen langer vergeleken met de plofkip. Evengoed hebben de dieren weinig ruimte. Dieren die op deze manier leven, geven niet het beste vlees, zo simpel is het. De shoarma bestaat voor 88% uit kip, dus we gaan ook even naar die overige 12% kijken. De paprika en specerijen zitten er voor de smaak op en daar is verder niks opvallends aan. Ondanks al die specerijen en kruiden zit er blijkbaar toch te weinig smaak aan en is smaakversterker E621 toegevoegd. Waarschijnlijk ook een aardige hoeveelheid aangezien het halverwege de lijst van de ingrediënten staat. Dit is iets wat ik absoluut mijd in producten en ik blijft het wonderbaarlijk vinden dat dit gewoon nog in ons eten gebruikt mag worden. Een bekend verschijnsel van E621 is het Chinese restaurant Syndroom.
Verder zit er nog wat suiker (rijstebloem, sucrose) in de kip, maar slechts kleine hoeveelheden. Onderaan staat toch nog wel een aantal e-nummers, eigenlijk wel heel veel. Een aantal hiervan hebben geen duidelijk aantoonbaar schadelijke werking. Een paar echter wel. Bijvoorbeeld E472, E525 en E508 zijn mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Het is bekend dat deze stoffen bij een teveel schade kunnen toebrengen aan onder andere de organen of duizeligheidsklachten kunnen geven.
Vanwege de e-nummers heb ik de kip niet meegenomen en wat anders gegeten. Ik snap dat e-nummers er zijn om te zorgen voor de veiligheid van het voedsel (langere houdbaarheid), maar het komt de voedingswaarde niet ten goede. Zeker niet bij deze shoarma. Dan heb ik liever een vers stukje vlees, dat dan minder lang houdbaar is.
Fijne week!
Richard Wuisman.