Etiket van de week 19 sept 2016

Becel proactiv yoghurt

Gisteren was ik tijdens het winkelen weer eens wat op me heen aan het kijken. In het zuivelschap viel mijn oog ineens op de becel proactiv yoghurtdrink. Een product waarvan ik het bestaan eigenlijk niet wist. De boter is bij mij bekend, deze nu dus inmiddels ook. Becel probeert zichzelf neer te zetten als een merk dat er is om de gezondheid te bevorderen. Tenminste, zo komt het bij mij over. Ik geef alvast een clue weg, dit product valt me enorm tegen. De ingredi├źnten:

Magere YOGHURT (80%), water, plantensterolesters (3.4%)*, glucose-fructosestroop, oligofructose, kleurstof E150a, antioxidant E306, aroma, zoetstof: sucralose, emulgator: mono- en diglyceriden van vetzuren. *Gelijk aan 2% plantensterolen 

Met alleen plantensterolen heb je nog geen gezond product. Nu zeker niet. De vraag of we op deze manier ons cholesterol willen verlagen is een andere. Persoonlijk denk ik niet dat dit het probleem is voor veel mensen.

Naast de planten zit er ook nog suikers in. Ik heb voor het gemak maar de original gekozen, maar de andere soorten bevatten net zoveel suiker. Op zich valt het met 1 suikerklontje per 100 gram op zich nog wel mee. Leve de zoetstoffen. Die zit er namelijk ook in, sucralose in dit geval. Dit past echt niet bij de product, maar het zit er toch in.

De discussie over zoetstoffen is een eindeloze. Ik zie het als een chemische substantie die onze hersenen voor de gek houdt. Uiteindelijk zal dit altijd schadelijk zijn en blijft het moeilijk om van suikers af te blijven, met zoetstof willen de hersenen ook daadwerkelijk die suiker binnen krijgen, het lichaam is er klaar voor. Dus gaan we op een later stadium wel iets eten met koolhydraten.

Mijn advies is niet anders dan vorige week na het beschrijven het hoekje van almhoff. Maak zelf een lekkere yoghurt door er iets doorheen te mengen/gooien.

Fijne week!

Richard Wuisman,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.