Etiket van de week 2 januari 2017

Zeewierballen

Het is 2017! Dat het een mooi jaar mag zijn voor iedereen en u uw persoonlijke doelen mag behalen. En vooral wens ik iedereen ook een gezond 2017 toe!

Tijdens de kerstdagen werd ik door een lezer (mijn tante) gewezen op het product zeewierballen. Dit valt onder de vleesvervangers, dus sowieso een productgroep waar ik nog weinig naar gekeken heb. De komende tijd wil ik daarom wat meer vleesvervangers gaan bekijken, want er zijn steeds meer vegetariërs. Tijd om hier ook in te gaan adviseren.

Als eerste dus, de zeewierballen. Geproduceerd door ProLaTerre en biologisch. Op voorhand verwacht ik een ‘gezond’ product. Laten we de ingrediënten gaan bekijken:

Tofu* (water. SOJAbonen* 36%. calciumsulfaat), Gekookte rijst*, Groenten* (WORTEL*, ui*), Zonnebloemolie*, 10;Paneermeel* (TARWEbloem*. zout. gist), Havervlokken* (TARWE, ROGGE), Groentebouillon [gist. groenten (pastinaak*. mierikswortel*. WORTEL*). zout. kruiden (peterselie*. basilicum*). zonnebloemolie*], Boekweitmeel*, Aardappelvlokken* (SOJA), Zeewier 1.7%, Natuurlijk aroma, Water.

Bijna alle gebruikte ingrediënten zijn van biologische oorsprong. Wat dat betreft is dat alleen maar goed. Het natuurlijke aroma vind ik jammer, maar is blijkbaar nodig. Er is wel één heel opvallend punt. Het product heet zeewierballen. Zeewier is hartstikke gezond, maar dit product bestaat maar voor 1,7% uit zeewierballen!  Daarmee vind ik dit wel behoorlijk misleidend.

Voor een vleesvervanger scoren de zeewierballen best goed met 11,2 gram eiwit per 100 gram. Verder bevat het product 10 gram vet per ons en 14 gram koolhydraten. De koolhydraten zijn mogelijk wel wat geraffineerd vanwege de gekookte rijst in het product. De vetten komen grotendeels van zonnebloemolie wat ik eigenlijk geen goede bron van vet vind vanwege de omega-6 vetzuren. Qua vezels scoren de zeewierballen ook goed met 3 gram per 100 gram, maar ik schrik van de hoeveelheid zout. Er zit 1,5 gram in 100 gram. De verpakking bevat 150 gram, zodat hier al 2,25 gram zout in zit. Ongeveer 6 gram zout is de maximale hoeveelheid per dag en met de zeewierballen schiet dat dus al aardig op.

Het is mooi dat het product biologisch is, maar maakt gebruik van de verkeerde vetten. Er zit erg veel zout in en bevat ook nog wat geraffineerde koolhydraten. Tot slot, het woord zeewier is een lachertje met 1,7%. Dit product kost €2,99 per 150 gram. Gezien de inhoud vind ik dat nog best prijzig. Hoog tijd om betere producten te gaan bekijken de komende weken.

Fijne week!

Richard Wuisman.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.