Etiket van de week 31 oktober 2016

Alpro soja yoghurt

Een hoop mensen zijn druk bezig met het zoeken van alternatieven voor eiwitten. Dat kan om vegetarische redenen zijn, lactoseintolerantie en wellicht nog andere redenen. Daarom eens een kijkje op het etiket van de alpro soja yoghurt. In het verleden heb ik het ook zelf wel eens gegeten en dat was best lekker. Maar…wat zit er in? Ik kijk naar de naturel variant en de perzik (omdat ik die voorheen ook zelf nam :-))

De ingrediƫnten van de naturel:

Water, gepelde sojabonen (7,9%), suiker, tricalciumcitraat, stabilisator (pectine), zuurteregelaars (natriumcitraat, citroenzuur), aroma, zeezout, antioxidanten (ascorbylpalmitaat, tocoferolrijke extracten), yoghurtculturen/-fermenten (S. thermophilus, L. bulgaricus), vitaminen (B12, D2)

En van de perzik:
Water, perziken (11%), suiker, gepelde sojabonen (7,2%), glucose-fructosestroop, stabilisator (pectine), zuurteregelaars (citroenzuur, natriumcitraat), aroma, saffloer- en citroenconcentraat, tricalciumfosfaat, zeezout, antioxidanten (ascorbylpalmitaat, tocoferolrijke extracten, vitaminen (riboflavine(B2), B12, D2), yoghurtculturen / -fermenten (S. thermophilus, L. bulgaricus

Laten we eerst de naturel bespreken. Wat opvalt is dat er ondanks dat het naturel is, er toch suiker aan is toegevoegd (voor de smaak of voor de houdbaarheid?). Er is nog een poging gedaan een soort vitamine E in te verwerken en wat goede bacteriƫn voor de darmen. Om het af te maken is er nog een synthetische vitamine B12 en D2 (de niet biologische opneembare variant) toegevoegd.

Veel vet zit er overigens niet in, suikers vallen ook mee, slechts 2 gram per 100 gram yoghurt. Eiwitten scoren met 4 gram per 100 gram best goed, zeker voor een plantaardig product.

Dan de perzik. Ook valt hier meteen de suiker op, maar ook de glucose-fructosestroop. Verder verschilt deze niet veel van de naturel. Uiteraard zit er natuurlijk perzik in en er is ook nog synthetische vitamine B2 toegevoegd.

Ook in deze variant vallen de vetten mee. Er zit iets minder eiwit in per 100 gram, namelijk 3,6 gram. De hoeveelheid suiker is wel hoger, bijna 10 gram suiker per 100 gram. Dus 2 dikke suikerklontjes per 100 gram. Een portie is gauw 150-250 gram, dus dat zijn 3-5 suikerklontjes.

Het is niet een product dat ik erg aanraad. De naturel versie bevat weinig suiker, dus dat zou een keertje kunnen. Bedenk wel, dat de vitaminen in dit product weinig waarde hebben. Verder is dagelijks soja gebruiken ook geen verstandig idee, vanwege de hormonale werking van soja. Dit geldt voor vrouwen en nog meer voor mannen, omdat dit vooral de oestrogeenspiegel (vrouwelijk geslachtshormoon) doet stijgen.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.