Etiket van de week 20 februari 2017
Linzenburger en Quinoaburger
Eerder heb ik al andere vleesvervangers beschreven, nu deze 2. Ook heb ik deze gekozen om eens producten te kiezen die mogelijk wel aan te raden zijn. Als eerste de quinoaburer van NatureCrops (smaak groenten):
Gekookte quinoa, groenten (pompoen, uit, tomaat, prei, paprika), aardappelzetmeel, kippenei eiwit, zonnebloemolie, raapolie, verdikkingsmiddel: guargom, zout, rijstmeel, paprikapoeder, knoflook, kruiden, specerijen, natuurlijk aroma (selderij).
Op het natuurlijk aroma na, is alles biologisch. Het is dus wel wat twijfelachtig hoe natuurlijk het aroma is. Er zitten wel wat suikers in het product (aardappelzetmeel en rijstmeel), maar dat valt erg mee. De guargom is ook niet mijn favoriete ingrediënt, maar verder ziet dit product er goed uit.
De voedingswaardes zijn ook best oké. Uiteraard winnen de koolhydraten (18,5 gram per 100 gram, waarvan 1,4 gram suikers). Het aantal eiwitten ligt niet al te hoog (6 gram per ons) en de vetten zijn voornamelijk onverzadigd, totaal 7,5 gram per ons. Wel voornamelijk omega-6 vanwege de zonnebloemolie. De burger scoort wel wat hoog op het zoutgehalte, 1,18 gram per ons en tot slot bevatten de burgers 3,9 gram vezels per ons. Voor de vulling was een iets hoger percentage eiwit nog beter geweest. Enkel vonden zowel mijn vriendin en ik de burgers niet heel smakelijk, er zit een wat alternatieve smaak aan. Mogelijk vinden anderen deze burger wel lekker.
De linzenburger van Goodbite:
Linzen 35%, water, paneermeel, groenten (wortel, paprika, knoflook), zonnebloemolie, dadel, plantaardige eiwitten (aardappel, erwt), gedroogde groenten, rijstebloem, havervlokken, zetmeel (aardappel), tamari saus (water, sojabonen, zout, azijn), kruiden en specerijen, zout, psyllium, aardappelvezel, mineraal (ijzer), vitamine B12.
De burger is niet biologisch. Ondanks dat ziet de lijst ingrediënten er goed uit. De zonnebloemolie is mogelijk geraffineerd, het zetmeel en de rijstebloem zijn een vorm van suiker, de vitamine B12 is synthetisch, meer aanmerkingen zal ik niet maken.
De voedingswaardes verschillen wel met die van de quinoaburger. Er zit meer eiwit in (9,5 gram per ons), meer koolhydraten (26,2 gram waarvan 1,6 gram suikers), meer vet (10,1 gram, volledig omega-6?). Ook het zoutgehalte is wat hoger, namelijk 1,37 gram. De voedingsvezels zijn ook iets minder vertegenwoordigt met 3,2 gram.
De smaak van de linzenburgers was wat beter, maar dat blijft persoonlijk. Het zijn beide goede opties voor vegetariërs. Mogelijk vullen de linzenburgers beter omdat deze simpelweg meer inhoud hebben (en tevens groter zijn). Bij een gezond eetpatroon is de hoeveelheid zout in de burgers nog niet zo’n probleem. In combinatie met bijvoorbeeld veel brood of kaas, zal de consequentie zijn dat iemand erg veel zout binnenkrijgt.
Fijne week!
Richard Wuisman.