Etiket van de week 20 mei 2018

Jimmy Joy Plenny Shake

Zoals ik met mijn blog deze week al beloofde, ik neem de Plenny Shake eens even onder de loep. Los van dat het in het schap van de AH als biologisch aangegeven stond, is het een interessant product. Vooral ook omdat het per shake/maaltijd €2,29 kost, wat ik voor een shake een flinke prijs vind. Dan mag het ook wel een goede shake zijn toch? De AH verkoopt 2 smaken, chocolade en vanille; ik bekijk beide:

Chocolade:

Havermeel (gluten), vitaminen- en mineralen mix (maltodextrine, natriumcitraat, zout, cholinebitartraat, calciumcarbonaat, magnesiumoxide, vitamine C, vitamine E, chroomchloride, niacine, vitamine A, natrium- fluoride, pantotheenzuur, kaliumjodide, vitamine D3, vitamine B12, biotine, foliumzuur, vitamine K1, riboflavine, kopersulfaatmonohydraat, vitamine B6), sojameel, veganistische eiwit mix (soja-eiwit, hennepeiwit, rijsteiwit, chocoladesmaakaroma, zoetstof: sucralose), gemalen lijnzaad, vanille- poeder.

Vanille:

Havermeel (gluten), vitaminen- en mineralen mix (maltodextrine, natriumcitraat, zout, cholinebitartraat, calciumcarbonaat, magnesiumoxide, vitamine C, vitamine E, chroomchloride, niacine, vitamine A, natrium- fluoride, pantotheenzuur, kaliumjodide, vitamine D3, vitamine B12, biotine, foliumzuur, vitamine K1, riboflavine, kopersulfaatmonohydraat, vitamine B6), sojameel, veganistische eiwit mix (soja-eiwit, hennepeiwit, rijsteiwit, vanillesmaakaroma, zoetstof: sucralose), gemalen lijnzaad, vanille- poeder.

Meteen valt op dat hier erg veel gluten in zitten, havermeel is het meest aanwezige bestanddeel van de shake. Vervolgens komt er een hele lijst met vitaminen en mineralen, maar heel gek, als eerste wordt maltodextrine genoemd. Dit is gewoon een suiker en heeft niets met vitaminen en mineralen te maken. Maltodextrine wordt vaak gewonnen uit (genetisch gemodificeerd) mais, iets waar veel mensen slecht tegen kunnen. De vitamines zijn werkelijk waar allemaal supersynthetisch, de mineralen zijn dat ook en nog wel in goedkope vorm. Ondanks dat er (chemische) aroma’s worden gebruikt (en suiker) zijn er ook nog zoetstoffen nodig zoals sucralose (voor mij ook een no-go). Om nog voor goede vetten te zorgen zit er gemalen lijnzaad in, alleen eenmaal gemalen bevat lijnzaad veel minder goede voedingsstoffen, zeker ook door het productieproces dat hierna volgt.

De reden (denk ik) dat de shake prijzig is, zit hem in de plantaardige eiwitten. Hoewel soja-eiwit niet heel duur is, is bijvoorbeeld hennepeiwit wel wat duurder. Zijn deze wat duurdere eiwitten voldoende om het deze prijs waard te maken? Het kan trouwens best zijn, dat de eiwitten niet heel fijn zijn (fijne vorm is isolaat vorm, dit is goed op te nemen). Kortom, misschien worden onze nieren hier wel helemaal niet blij van (nieren gaan kapot van grote eiwitmoleculen).

Nog even de voedingswaardes, in 1 shake, dus 1 maaltijd, zitten 26 gram eiwitten, 9 gram vetten (niet echt de goede soort dus) en 45 gram koolhydraten. Eigenlijk gewoon pure suiker, want het is afkomstig uit meel en maltodextrine. De shake bevat ook nog 8 gram vezels, maar die komen ook uit de gemalen meel en lijnzaad, die zullen onze darmen niet echt veel meer helpen.

Even als samenvatting; ik heb de laatste jaren veel shakes gezien. Deze komt absoluut niet in de top van goede shakes, maar eerder ergens onderaan. En dan is dit nog een prijzige ook. Nee, dit is niet de oplossing om gezond te leven, ik zeg: niet doen.

Fijne Pinksteren!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.