Etiket van de week 21 april 2017

Coca Cola

Het is even stil geweest op de site en die reden ga ik komende week onthullen. Nu eerst weer een etiket van de week. Coca cola komt weer veel voorbij, nu met de geweldige smaak van coca cola zero. Hoog tijd om eens wat verschillende soorten van coca cola op een rij te zetten en te bekijken wat er nu echt in zit. Ik bekijk de gewone coca cola (regular), de coca cola light, coca cola zero en coca cola life.

Coca cola regular:

Sprankelend water, suiker, kleurstof: E150d, voedingszuur: E338, natuurlijke aroma’s (plantenextracten), waaronder cafeïne.

Coca cola light:

Sprankelend water, kleurstof: E150d, voedingszuren: E338, E330, zoetstoffen: aspartaam, acesulfaam-K, natuurlijke aroma’s (plantenextracten), waaronder cafeïne.

Coca cola zero:

Sprankelend water, kleurstof: E150d, voedingszuren: E338, E331, zoetstoffen: aspartaam, acesulfaam-K, natuurlijke aroma’s (plantenextracten), waaronder cafeïne, Bevat een bron van fenylalanine.

Coca cola life:

Sprankelend water, suiker, kleurstof: E150d, natuurlijke aroma’s (plantenextracten), waaronder cafeïne, voedingszuur: fosforzuur, zoetstof: steviolgylcosiden

Laten we beginnen met de overeenkomsten. Ze bevatten allen sprankelend water, E150d (karamel, bevat dus suiker), E338 (fosforzuur, geeft mogelijke darmklachten) en natuurlijke aroma’s met cafeïne (deze zijn nooit zo natuurlijk als het lijkt, het is altijd een bewerking).

Dan nu de verschillen. De gewone coca cola bevat vooral suiker voor de zoete smaak. De light en de zero verschillen amper, er wordt alleen een ander voedingszuur gebruikt. Het natuurlijk aroma van de zero wijkt ook iets af aangezien deze fenylalanine bevat. Dit is een (synthetisch) aminozuur, dat vaak nog onderdeel is van aspartaam. Tot slot de life, deze bevat een andere zoetstof dan de zero en light. Ik heb een duidelijke mening over zoetstoffen. Het zijn ontregelaars van ons lichaam. Het verstoord de werking van de darmen en het lichaam wordt in de maling genomen doordat het denkt koolhydraten te krijgen. Doordat er al verteringsenzymen worden aangemaakt voor koolhydraten stopt het lichaam energie in iets nutteloos en gaat er vervolgens voor zorgen dat we weer trek krijgen. Trek in zoet! Of het nu aspartaam, acesulfaam-K is of chemische stevia (zoals in de coca cola life). De zoetstof in de coca cola life is alles behalve natuurlijk. Er is weinig over van het steviaplantje tegen de tijd dat de bewerking in de cola wordt verwerkt. Misschien is gewoon suiker zoals in de regular nog wel het beste. Overigens zit in de coca cola life ook gewoon nog suiker toegevoegd naast de stevia.

Hoeveel suiker zit er nu in cola? De eiwitten en vetten komen we niet tegen in de cola, dus dit is alles waar we naar hoeven te kijken. De zero en de light bevatten geen suikers (wat gek is aangezien er karamel is toegevoegd als E150d). De coca cola life bevat 5,8 gram suiker per 100 ml (ruim 3 suikerklontjes per glas). De gewone cola bevat 10,6 gram suiker per 100 ml (6 suikerklontjes per glas).

Dat cola niet gezond is, dat wisten we al. Zoetstoffen verstoren op meerdere manieren lichaamsfuncties, dus ik zou zelf de gewone regular kiezen. Ik vind cola zelf ook erg lekker, maar ik heb het al zeker 4 jaar niet meer gedronken. Frisdranken zijn grote suikerleveranciers of zoetstofleveranciers. Het fosforzuur in de cola maakt het eigenlijk nog erger. Cola wordt niet voor niks ook gebruikt als schoonmaakmiddel (voor bijvoorbeeld asfalt) en anti-roest. Smaken als zero, light en life is meer marketing dan dat het iets toevoegt. Proost!

Fijn weekend!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.