Etiket van de week 21 maart 2016

Van het weekend zag ik een reclame van gouda’s glorie nieuwe slasaus. Een 100% natuurlijke slasaus! Klinkt fantastisch en dat nodigt mij altijd uit om de ingrediënten eens goed onder de loep te nemen.

Laten we maar meteen met de ingrediënten beginnen:

water, raapolie 19%, azijn, suiker, mosterd (water, mosterdzaden, azijn, specerijen), maiszetmeel, scharreleigeel, zout, citroensap, verdikkingsmiddel: guarpitmeel, prei-extract, kruiden, aroma, wortelextract. 

Wat in eerste opvalt is dat er geen e-nummers in zitten. Dat hoeft natuurlijk niet altijd een verbetering te zijn. Helaas is 1 van de eerstgenoemde ingrediënten suiker. Dat is blijkbaar toch nodig om dit product lekker te maken. Verder zijn een aantal andere ingrediënten wat verdacht. Waarom is er bijvoorbeeld specerijen neergezet en niet de afzonderlijke specerijen? Met kruiden hetzelfde. Zijn dat gewone kruiden? Is dat bewerkt? 

Waar ik zeker nog even op in wil gaan is het ‘aroma’. Misschien het geheim van de kok, maar dit betekent vaak dat er flink mee gerommeld is. 

Ik vraag me dus ook af, er komen steeds meer natuurlijke producten, de industrie heeft goed door dat er meer vraag naar is. Maar worden we niet allemaal gigantisch in de maling genomen of worden de producten ook allemaal wat natuurlijker? Met iets meer openheid zou dit duidelijker worden.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.