Etiket van de week 21 november 2016

Chocomel

Het is goed herfst. Niet alle dagen zijn even koud, maar er zijn vast al mensen geweest die een warme chocomel hebben gedronken. Om die reden keek mijn vriendin op de etiketten van de chocomel. En wat ze zag was interessant genoeg. Vandaar vandaag de chocomel in deze rubriek.

Tegenwoordig zijn er van de gewone pakken chocomel 3 soorten te koop. De volle, de halfvolle en de magere. Welke is nu het beste om te drinken? Oftewel, welke is de gezondste en is het überhaupt gezond? Ik zet ze alledrie op een rijtje:

De magere chocomel: Magere melk, suiker, cacao (1,4%), stabilisatoren: carrageen, cellulose en cellulosegom, natuurlijk aroma

De halfvolle chocomel: Halfvolle melk, suiker, cacao (1,6%), druivensuiker (0,7%), stabilisatoren: carrageen en guargom

De volle chocomel: Gedeeltelijk afgeroomde melk, suiker, cacao (1,7%), stabilisator: carrageen.

Het zijn geen grote verschillen. Er is andere melk gebruikt (die uiteraard bewerkt is). Hoe voller de melk, des te meer cacao. In alle soorten zit suiker en in de halfvolle 2 soorten. De stabilisatoren verschillen weinig en de magere variant heeft nog wat natuurlijk aroma, want anders is deze niet lekker (blijkbaar). Hoe groot zijn de verschillen als we de voedingswaardes erbij halen?

Uiteraard zit in de volle het meeste vet en in de magere het minste vet. Het gaat niet om grote hoeveelheden, alleen zijn dit niet de beste vorm van vetten door de bewerking. Qua eiwitten scoren de 3 varianten idem (de volle 0,1 gram meer per 100 ml), maar de kwaliteit is twijfelachtig, opnieuw door de bewerking van de melk. De hoeveelheid calcium en zout verschilt eigenlijk ook niet. Dan blijven de koolhydraten nog over. In de magere chocomel zit de minste hoeveelheid koolhydraten. Vanaf nu ga ik het trouwens suiker noemen want van de koolhydraten in chocomel is bijna alles suiker. De magere heeft 10 gram per 100 ml, de halfvolle 11,7 gram en de volle 12 gram. Een glas is ongeveer 250 ml. Dat betekent dus voor de magere 5 dikke suikerklontjes per glas en de halfvolle en volle 6 suikerklontjes!

Ik ga daar verder niets over zeggen, het lijkt me duidelijk. Wat ik ook opvallen vind, de magere chocomel bevat minder vet en iets minder suiker. Alle andere voedingsstoffen in dezelfde hoeveelheid. Dit betekent dus dat er per 100 ml flink wat grammen aan andere stoffen in zit. Of dat dan de cellulose en cellulosegom zijn vraag ik me af, dat zou erg veel zijn, of zit er heel veel natuurlijk aroma in? Om deze reden zou ik zeggen, neem dan de volle chocomel, deze lijkt iets minder bewerkt. Is het een gezonde keuze? Absoluut niet natuurlijk, daarvoor bevatten alledrie de soorten teveel suiker en is de chocomel te geraffineerd (bewerkt).

Goede week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.