Etiket van de week 21 januari 2018
Feel Good ijs
Vorige week viel mij in het vriesvak een opvallende ijsverpakking op. Het bleek te gaan om het Feel Good ijs, in verschillende smaken. Een bezoekje aan hun website leerde mij dat het gaat om ijs dat goed voor je is. Dit staat letterlijk op de website. Met als onderschrift, een gezonde manier van ijs eten. Als ik al niet nieuwsgierig was, dan ben ik het nu wel. Het gaat zo te zien om ijs met extra eiwitten, extra vezels en minder calorieën, met vooral minder suiker.
Het ijs schijnt zelfs gezonder te zijn dan een appel (een appel bevat meer suiker), gezonder dan broccoli (er zitten meer vezels in dit ijs) en het bevat meer eiwit dan het eiwit van 3 eieren. Ook dit staat letterlijk op de website. Ze hebben meerdere smaken, voor het gemak bekijk ik de aardbei (smart strawberry) en de chocolade (clever chocolate).
Aardbei:
- Melk
- aardbeien 30%
- wei eiwit isolaat 11,5%
- polydextrose
- glucosestroop
- zoetstof (xylitol)
- fructose
- stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, guargom, carrageen)
- emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren)
Chocola:
- Melk
- wei eiwit isolaat 11,5%
- polydextrose
- glucosestroop
- zoetstof (xylitol)
- cacao 3,75%
- fructose
- stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, guargom, carrageen)
- emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren)
Een simpele conclusie is dat er heel veel melk in het ijs zit. Melk bevat veel caseïne eiwit (wat de darmwand irriteert) en lactose (melksuiker). Hiernaast zit er nog een lading polydextrose in, glucosestroop en als klap op de vuurpijl fructose (dit vermijd ik ten alle tijd vanwege de ontstekingsbevorderende werking in het lichaam). Blijkbaar zit er voor de smaak niet genoeg suiker in, dus is er nog zoetstof toegevoegd. Ik heb in meerdere blogs al mijn mening gegeven over zoetstof en ook deze zou ik dus blijven mijden. De vezels die erin zitten zullen voornamelijk uit de aardbeien of de cacao komen die erin zit. De hoeveelheden die hiervoor gebruikt zijn, vind ik trouwens best aanvaardbaar.
Nu gaan we eens kijken naar de voedingswaarde per bakje. Nu komt een lastig wiskundig probleem. De voedingswaarde is per 100 gram. Een bak bevat 500 ml. Nu is de vraag, hoeveel gram weegt 500 ml van dit ijs? Na wat nazoekwerk blijkt 100 ml overeen te komen met 50 gram ijs. Het feel good ijs weegt volgens de maker slechts 36 gram per 100 ml (wat dus betekent dat er veel meer bevroren lucht in zit). In ieder geval bevat 1 bakje 180 gram ijs, daarmee ga ik rekenen.
Er zit relatief weinig vet in, de aardbei bevat net geen 4 gram, de chocola ruim 7 gram. Vooral het eiwit en de koolhydraten zijn de toppers. Een bakje bevat ongeveer 24 gram eiwit en ongeveer 35 gram koolhydraten (dus eigenlijk pure suiker, oftewel 8 suikerklontjes). Met ongeveer 15 gram vezels per bakje is dat ook best een behoorlijke hoeveelheid. De hoeveelheid zout is verder verwaarloosbaar.
Het is een heel ander soort ijsje dan alles wat tot nu toe verkrijgbaar was. Dit ijs blinkt absoluut uit in hoeveelheid eiwitten en vezels. Is dit dan meteen gezond? Ik vind het grote deel van de eiwitten matig van kwaliteit aangezien dit gewoon uit melk komt. De vezels zullen ook vermalen zijn en dan vraag ik me af of deze vezels nog wel zo goed voor ons zijn (na alle bewerkingen). Dat valt niet hard te maken en de bedenkers hebben erg hun best gedaan om calorisch gezien te voldoen aan richtlijnen gezonde voeding (leve extra lucht in ijs). Persoonlijk zeg ik, dit is absoluut niet gezond. Veel te veel suiker, veel te veel melk, te bewerkt. Daarbij is er lucht toegevoegd waardoor ik de prijs van 1 bakje a 5 euro wel heel erg duur vind. Dan neem ik liever een fruitsalade als toetje. Dat is in elk geval wel gezond en een stuk goedkoper.
Fijne week,
Richard Wuisman.