Etiket van de week 22 augustus 2016

Eat natural fruit repen

Tegenwoordig zit het schap muesli- en fruitrepen vol met allerlei soorten. De consument kan haast niet overzien wat wel en niet goed is. De consument denkt zelfs misschien wel dat het allemaal gezond is. Helaas is dat niet waar en voor vele anderen zal dit niets nieuws zijn. Deze week neem ik de eat natural repen, een soort waarvan ik op basis van de prijs en de naam verwacht dat dit best wat mag zijn.

Bij inspectie werd ik in eerste instantie minder vrolijk gestemd. Daarom heb ik maar de in mijn ogen beste variant genomen. De repen met chocolade ga ik niet bespreken, zonder verdere uitleg is denk ik duidelijk dat dit niet de gezondste variant is. Kortom, ik bespreek alleen de fruit en noot variant van de eat natural repen.

De ingredienten:

Yog­hurt­laag­je 30% (plant­aar­dig vet, sui­ker, wei­poe­der (MELK), yog­hurt (MELK), emul­ga­tor: zon­ne­bloem­le­ci­thi­ne), ge­droog­de abri­ko­zen 17%, AMAN­DE­LEN 12%, ge­schaaf­de ko­kos­noot 12%, glu­co­se­stroop, ge­pof­te rijst (rijst, riet­sui­ker), ho­ning

In eerste instantie lijkt het nog enigszins mee te vallen. Het klinkt leuk, dat dit glutenvrij is, maar dat zegt niet alles. Het yoghurtlaagje bestaat deels al uit suiker en het plantaardig vet is zonder twijfel bewerkt. Er zitten uiteraard melkbestanddelen in, of dat wel of niet oké is, blijft een lastig punt.

De gedroogde abrikozen die erin verwerkt zijn, geven geen verdere uitleg wat er precies met de abrikozen is gedaan, Vaak zitten er nog e-nummers in abrikozen, vooral voor de kleur. Of dat hier in zit is niet bekend op deze manier. Voor de smaak is ook nog glucosestroop en rietsuiker (in de gepofte rijst) toegevoegd. En omdat er nog niet genoeg koolhydraten inzaten is het afgemaakt met honing (bewerkte honing?).

Kortom, er lijken veel koolhydraten in te zitten. De repen zijn 50 gram (let op bij de chocoladevariant, die is 5 gram lichter en bevat verhoudingsgewijs meer suiker). In elke reep zit 19,4 gram koolhydraten (waarvan 8,8 gram suiker). Oftewel, een reep is goed voor ruim 4 suikerklontjes aan koolhydraten. Er zit ook nog 12,8 gram vet in de reep, waarvan het grootste deel onverzadigd. Dit valt mee, hoewel het plantaardig vet en zonnebloemlecithine geen bevorderende werking hebben. Verder zit er nog 3,5 gram eiwit in (voor een tussendoortje aan de weinige kant) en 2,5 gram aan voedingsvezel.

Het product is mooi verpakt als zijnde een gezond product. Het bevat echter veel te veel koolhydraten om daadwerkelijk van mij zo genoemd te mogen worden. Verder zitten er best een aantal mogelijk bewerkte stoffen in. Het staat er niet duidelijk bij, dus dat is dit meestal ook zo.

Mijn advies? Probeer alles in 3 maaltijden over de dag binnen te krijgen. Mocht dat een keer niet voldoende zijn, dan is een tussendoortje als een gezonde reep natuurlijk best oké. Kies dan voor een betere variant als deze. Elke supermarkt heeft wel een aantal soorten die niet vol zitten met koolhydraten. Meestal zijn deze gezoet op basis van dadels. Een andere optie is om ze zelf te maken. Met wat noten, chia zaad, dadels (gewelde) en soortgelijke ingrediënten vallen lekkere en gezonde repen te maken. Dat kost alleen wel even wat tijd en handigheid.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.