Etiket van de week 22 juli 2018

Becel Drink

Ja, het was alweer even geleden, maar becel boodt mij de mogelijkheid om weer eens wat te schrijven. Vorige week zag ik de reclames voorbij komen van de nieuwe becel soja- en amandeldrink. Uiteraard is het volgens becel een supergezonde drink, boordevol omega-3, want dat hebben we allemaal hard nodig. We hebben in Nederland ook inderdaad een groot tekort aan omega-3 en een overschot aan omega-6 in onze voeding. Gaat becel ons eindelijk helpen dit op te lossen?

Sojadrink:

Water, SOJABOON 6,9%, plantaardige oliën (zonnebloem, lijnzaad), suiker, calciumcarbonaat, stabilisator (gellangom), zout, zuurteregelaar (dikaliummonowaterstoffosfaat), natuurlijk aroma, vitamines B2, B12 en D

Amandeldrink:

Water, AMANDEL 2,5%, plantaardige oliën (zonnebloem, lijnzaad), suiker, stabilisatoren (gellangom, guargum), emulgator (zonnebloemlecithine), calciumcarbonaat, zout, natuurlijk aroma, vitamines B2, B12 en D

Waar zal ik beginnen? Er zit veel water in, en een redelijke portie sojaboon en amandel (vergelijkbaar met gelijksoortige producten). In beide zit ook uiteraard wat suiker (heel gezond hoor becel) en nog wat zouten, stabilisatoren en emulgatoren (dus inclusief een paar e-nummers). Om het af te ronden zitten er ook nog een paar synthetische vitamines in en natuurlijk aroma (iets chemisch dat voor de bewerking natuurlijk was).

Dan mijn belangrijkste punt, de gebruikte plantaardige oliën. Becel wil ons helpen meer omega-3 binnen te krijgen. Het zou ook fijn zijn, als ze dan ook iets doen aan een vermindering van omega-6. En wat doet becel? Ze gebruiken vooral zonnebloemolie en lijnzaadolie in kleinere hoeveelheid. Om hoeveel omega gaat het nu?

Uit de voedingswaardetabel haal ik dat het gaat om 0,3 gram omega-3 per 100 ml. Dit staat ook nadrukkelijk vermeld, gek genoeg staan de omega-6 nergens vermeld. Weer hele slimme marketing en ook gewoon misleiding? Gelukkig staat wel het totaal vermeld van meervoudig onverzadigde vetzuren (totaal van omega-3 en omega-6). Dit is 1,6 gram per 100 ml. Dus een simpele berekening leert ons dat (1,6 – 0,3) er dan 1,3 gram omega-6 per 100 ml in zit.

Een ideale verhouding omega 3/6 schijnt 1 om 4 te zijn, maar eigenlijk misschien wel 1 op 3 (of 1 op 1 zoals in de oertijd?). In dit product is de verhouding 0,3 om 1,3, dat is dus 1 om 4,33. Kortom, becel doet er niets aan om deze verhoudingen in ons dieet te corrigeren, sterker nog, het wordt nog ietsje meer uit balans getrokken. Daarbij nog een beetje suiker (nog geen suikerklontje per glas, dus dat valt nog enigszins mee), wat chemie (e-nummers en vitaminen) en voila, dat is de becel drink.

Mijn idee over omega-3? Voeg lijnzaad (gebroken) en chiazaad toe aan het ontbijt en lunch, gebruik (schone/gefilterde) vis-/krill-/algenolie en of eet 1-2 keer per week vette vis (neem goede kwaliteit, maar bedenk wel dat er toxines en kwik in bijna alle vis zit). En extra: laat alles met omega-6 staan (koekjes, borrelnootjes, gebak, overig bewerkt voedsel). Dus laat dit product ook lekker in de schappen van de supermarkt staan.

Fijne zondag,

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.