Etiket van de week 23 augustus

Hak

Slechte voeding en gezonde voeding. Slechte voeding wordt steeds goedkoper en gezonde voeding wordt steeds duurder. Dit is een kwalijke zaak en maakt het voor mensen steeds lastiger gezonde keuzes te maken. Hierom wil ik deze rubriek de komende tijd qua opzet een beetje gaan veranderen. Een beetje meer prijs vergelijken, kwaliteit vergelijken, hoeveelheid calorieën, vers of niet vers, et cetera. Om maar even te beginnen groenteconserven. Vooral meneer Hak heeft zich gespecialiseerd in het inpotten van groentes. Vandaag wil ik even de vergelijking maken tussen wortels en sperziebonen. Wat is het verschil in prijs en wat is het verschil in voedingswaarde?

Hak Worteltjes (350 gram) € 0,85:

Wortelen, water, suiker, zout

Hak Sperziebonen (340 gram) € 0,93:

Sperziebonen, water, zout, nootmuskaataroma

De prijs heb ik erbij gezet en meteen valt op dat dit best goedkoop is. Wat kosten gewoon verse wortelen? Een bos bospeen kost € 1,19 (600 gram) of een zak winterpeen kost € 0,76 ( 1 kg). Dus eigenlijk valt dat wel mee, toch? Sterker nog, verse wortelen zijn zelfs goedkoper (per hoeveelheid). Als voordeel heeft het dat er meer voedingsstoffen in zitten (omdat het nog niet bewerkt en voorgesneden is). In het potje worteltjes is tevens nog een flinke lading suiker en zout toegevoegd. Tevens is een deel van het gewicht gewoon water. Het is eigenlijk meer betalen voor minder, betalen is dus voor het gemak.

Wat kosten dan de sperziebonen ‘los’? Die zijn € 1,09 per 500 gram. Ook die zijn dus goedkoper dan hun ingepotte familie. Eigenlijk gelden hier weer dezelfde regels als bij de wortels. Enige verschil is wel, dat er in de sperziebonen van Hak geen extra suiker is toegevoegd. Het gaat wel een ander verhaal worden als we gaan kiezen voor sperziebonen of wortels voorgesneden in een plastic zak op de versafdeling. Dit gaat al gouw het dubbele kosten. Ja, het is gemakkelijk, maar dit is duurder en bevat minder voedingsstoffen. Zelf snijden is eigenlijk de gezondste en goedkoopste oplossing. Ik heb mijn keuze gemaakt hoor.

Fijne week.

Richard Wuisman.

PS: de gebruikte prijzen zijn van een willekeurige supermarkt en zijn vooral bedoeld om de verhoudingen weer te geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.