Etiket van de week 23 mei 2016

Halvarine

Sinds een aantal weken maakt blue band weer reclame voor hun halvarine. De inzit: dit is een heel belangrijk product voor kinderen in de groei, want er zitten essentiële vetten in! Het wordt steeds lastiger objectief te blijven met dit soort reclames, want ik ga me steeds meer storen aan de verwarrende informatie die blijkbaar gegeven mag worden. Laten we eerst rustig beginnen met het doornemen van de ingrediënten:

water, plantaardige oliën (zonnebloem, palm, koolzaad, lijnzaad, geheel geharde palmolie), gemodificeerd zetmeel, droge MELKBESTANDDELEN, emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), zout (0.3%), conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (citroenzuur, azijnzuur), natuurlijke aroma’s, kleurstof (bèta-caroteen), vitamine A en D.

Wat wel meteen opvalt zijn de grote hoeveelheid bestanddelen. Ten eerste de plantaardige oliën, waarvan de meeste zorgen voor de omega-6 vetten. Tot mijn verbazing zit er vervolgens ook nog geheel geharde palmolie in? Daar kom ik zo nog op terug. Veel mensen zullen hier wellicht geen moeite mee hebben, maar ik ben geen fan van gemodificeerde producten, zo heeft de natuur het niet bedoeld, ook niet met zetmeel.

Dan kaliumsorbaat, E202, is een chemisch conserveermiddel. Kinderen jonger dan 12 weken mogen dit niet binnenkrijgen, wat al aangeeft dat dit toch een giftig goedje is. Ook voor kinderen ouder dan 12 weken, al hebben die er meer van nodig om klachten te krijgen. Uiteraard gebruiken ze ook hier natuurlijke aroma’s, wat dat ook mogen zijn en zijn hier synthetische vitaminen aan toegevoegd (die het niet halen bij natuurlijke vitaminen)

Nu de vraag, wat zijn essentiële vetten? Dat zijn vetten die ons lichaam niet zelf aan kan maken. Wij zijn geen vetmachines, dus dit zegt nog erg weinig. Zoals ik al zei, die product voegt vooral omega-6 vetzuren toe aan het lichaam. Juist die vetten waarvan we al teveel binnenkrijgen, althans de meeste Nederlanders. Dan hebben we hier toch helemaal geen boter meer voor nodig?

Dan, het palmolie, niet zomaar palmolie, maar geheel geharde palmolie. Oftewel, dit is hartstikke bewerkt en bevat transvetten! De meest schadelijke vorm van vetten. Dat ga je niet aan kinderen geven lijkt mij. Tevens verbaasd het mij dat het blijkbaar mag in Nederland om dit niet bij de voedingswaardes te hoeven vermelden. Er wordt niets beschreven over transvetten, terwijl het er echt in zit.

Wat weten we nu over deze halvarine? Het voegt vetten toe waar we al genoeg van hebben, het is behoorlijk synthetisch en bevat nog eens transvetten. Mijn advies? Niet eten!

Halvarine? De Groeten!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.