Etiket van de week 24 maart 2018

Sauzen zijn gezond…..of toch niet?

Vorige week kondigde Albert Heijn aan suikervrije sauzen op de markt te brengen. De mayonaise en de ketchup heb ik inmiddels aan een grondig onderzoek onderworpen. Is dit de oplossing voor alle mensen met overgewicht en onze diabetici? Ik heb het idee dat mijn eerste zinnen al een beetje cynisch zijn, maar ik kan bij dit soort marketing ook niet anders. We gaan dus maar gewoon weer de etiketten bekijken.

Mayonaise suikervrij:

raapolie, water, vrije-uitloopeigeel, zout, azijn, specerijen (mosterd), natuurlijke aroma’s.

Ketchup suikervrij:

puree (40% tomaat, wortel, knolselderij, paprika), water, azijn, raapolie, maïszetmeel, knoflook, zout, specerijen (selderij), verdikkingsmiddel (xanthaangom)

De mayonaise bevat niet al teveel ingrediënten, dus dat is overzichtelijk. Inderdaad, er zit geen suiker in. Wel veel vet aangezien de eerste 2 ingrediënten raapolie en eigeel zijn (en water). De ketchup is officieel suikervrij, alleen in de puree zitten toch echt wel wat verstopte suikers. Dan heb ik het nog niet eens over het maïszetmeel. Voor de rest zijn de ingrediënten natuurlijk allemaal chemisch bewerkt, dus mineralen of vitaminen zullen er niet inzitten. De raapolie die in beide zit, zal ook niet meer de beste soorten vet bevatten na dit hele proces.

Dan nog even de voedingswaarde, en dan komt het hoor. De mayonaise bestaat voor 81 gram per 100 ml uit vet! Nu ben ik geen felle tegenstander van vet in ons eten, maar dit slaat wel heel erg door. Deze mayonaise bevat dus ook veel meer vet dan andere soorten mayonaise. Daarnaast zit er nog welgeteld 1 gram eiwit in en 1 gram zout. Ok, genoeg over de mayonaise, nu de ketchup. Ten eerste lijkt het er erg op, dat er veel water in zit. Het bevat evengoed nog 10 gram koolhydraat (6,5 gram suiker), 1,5 gram vet en 2 gram eiwit. Kortom, een goede kledder ketchup bevat gewoon veel suiker! Erg misleidend dus.

Het is voor mij duidelijk, een product als mayonaise en ketchup horen niet thuis in een gezond dieet. Ik zal niet zeggen dat het erg is om het een keertje (met een etentje ofzo) te eten. Alleen maken dit soort varianten het niet gezonder. Daarbij zijn het erg kleine potjes, tegen een reuzenprijs. Kortom, meer dan een marketingsstunt is dit niet en het product is ook niet gemaakt voor gezondheidsfreaks. Ik vrees evengoed dat er veel mensen in gaan trappen en op deze manier onnodig veel geld uit geven voor iets, dat het niet is.

Fijn weekend,

Richard Wuisman,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.