Etiket van de week 25 juli 2016

Iglo roerbak sensatie

Er wordt regelmatig gezegd door voedingsdeskundigen dat we diepvriesmaaltijden en kant- en klaar maaltijden beter kunnen meiden. Eigenlijk heb ik de laatste jaren nooit gekeken wat er daadwerkelijk in deze producten zit. Daarom ga ik dat vandaag doen.

Voor het gemak heb ik er een redelijk voor de hand liggende smaak uitgekozen. De bami goreng smaak lijkt me een smaak die redelijk vaak gepakt wordt.

Ingrediënten:

Gekookte noedels  40% (tarwemeel, water), groenten 35% (prei, champignons, wortelen, rode en groene paprika, uien, chinese champignons, lente ui), gegaarde kip* 12% (kipfilet, water, palmolie, glucose, rijstzetmeel, zout), water, zonnebloemolie, sojasauspoeder (sojabonen, tarwe, zout, maltodextrine, water), uipoeder, groentebouillon (zout, glucose, wortel, ui, prei, sjalot, tomaat, paprika, zetmeel), suiker,  palmvet, kruiden, specerijen.

Het grootste deel van de maaltijd, 40%, bestaat uit de noedels. 35% uit de groenten en 12% uit de kip. Een verhouding die we regelmatig in dit soort maaltijden tegen komen. Met de groente lijkt me niets mis. De Noedels bestaan louter uit tarwemeel en water. Geen rare dingen. De kip bestaat slechts voor een deel uit kip, er is ook nog wat glucose en andere stoffen toegevoegd. Water kan ook niet ontbreken. Zonnebloemolie is niet gek, maar zou ik er liever niet in zien. De sojasauspoeder bestaat uit een aantal logische ingrediënten, inclusief suiker. Daarnaast zit er nog uipoeder en groentebouillon in, wat verder geen hele gekke stoffen bevat. Alleen de specerijen zijn niet gespecificeerd wat vreemd blijft.

De voedingswaardes zijn ook bijzonder interessant. We gaan puur even naar de verhouding kijken per 100 gram. De koolhydraten zijn aanwezig, 15,6 gram waarvan 2,9 gram suiker. Dat valt nog mee. Vet is met 5,4 gram vet niet al te heftig. Tenslotte de eiwitten doen voor 5,7 gram mee. Uiteraard is zout aanwezig, 0,8 gram is best veel voor 100 gram en vezels doen met 1,6 gram ook nog wat mee.

De hele maaltijd is 475 gram. Wat krijgen we daarvoor? Behoorlijk veel koolhydraten, vooral in de noedels zitten veel koolhydraten, die verder geen voedingswaarde hebben. Voor een hele maaltijd bevat dit product relatief weinig eiwit en het vet is grotendeels onverzadigd, maar wel bestaande uit omega-6 vetzuren. De omega soort waar we vaak al teveel van binnen krijgen. Aan vezels is eigenlijk ook een tekort, zeker voor een avondmaaltijd. Je zal verder op de dag nog een hoop fruit en groente moeten eten om hier voldoende aan te krijgen.

Alles bij elkaar valt de samenstelling mij mee. Een aanrader blijft het niet, het lijkt me ook voor iemand met een gezonde trek ook een te kleine maaltijd, die niet lang verzadigend zal werken door de vele koolhydraten. Hele vreemde stoffen zit er gelukkig verder niet in.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.