Etiket van de week 25 juli 2017

Danio kwark

Het lijkt wel weer kwark tijd. Misschien toeval, maar de laatste weken zie ik bij alle supermarkten dat de danio kwark in de aanbieding is geweest. Kwark staat bekend om de hogere gehalte eiwitten in vergelijking met andere zuivelproducten en is daarom ook populair. Toen ik zelf nog veel aan krachttraining deed at ik ook veel kwark omdat ik extra eiwitten wilde eten. Tegenwoordig kies ik niet meer voor kwark. Maar, is kwark nu gezond of niet? Op de website van Danio lijkt het, alsof ze in elk geval de smaak belangrijker vinden dan de gezondheid. We bekijken de etiketten van 3 verschillende smaken; aardbei, perzik en bosbes.

Aardbei:

magere verse kwark (40%) (melk), magere melk, aardbei (9,2%), glucose-fructosestroop, room (melk), vloeibare suiker (sacharose: 5,2%), water, melkeiwitten, verdikkingsmiddelen (gemodificeerd tapioca- en maïszetmelen, carrageen, guargom), gelatine, geconcentreerd aronia- en zwarte wortelsap, aroma (melk), zuurteregelaars (trinatriumcitraat, citroenzuur), melkfermenten

Perzik:

magere verse kwark (40%) (melk), magere melk, perzik (9%), vloeibare suiker (sacharose: 7,6%), room (melk), glucose-fructosestroop, melkeiwitten, verdikkingsmiddelen (gemodificeerd tapiocazetmeel, guargom), gelatine, aroma’s, zuurteregelaars (trinatriumcitraat, citroenzuur), kleurstof (paprika-extract), melkfermenten.

Bosbes:

magere verse kwark (40%) (melk), magere melk, vloeibare suiker (sacharose: 7,5%), glucose-fructosestroop, room (melk), bosbes (4,6%), zwarte bes (3,1%), melkeiwitten, verdikkingsmiddelen (gemodificeerd tapiocazetmeel, pectine, Johannesbroodpitmeel, guargom), gelatine, zuurteregelaars (natriumcitraat, citroenzuur), aroma, melkfermenten.

Het mag duidelijk zijn, de 3 soorten zijn niet heel anders. Per soort zit er iets ander fruit in, verder bijna geen verschil. Opvallend zijn vooral de verschillende melkdelen die zijn toegevoegd, maar vooral de hoeveelheid suiker. Daarbij wordt ook gebruikt gemaakt van glucose-fructosestroop, een soort waar ik helemaal geen voorstander van ben (fructose werkt ontstekingsverhogend). De aroma’s ontbreken ook niet en verder zou ik ook liever niet al te veel van deze gebruikte verdikkingsmiddelen in mijn eten willen hebben.

Mensen eten graag kwark voor de eiwitten. Volgens het etiket is een portie 150 gram, dus zo ga ik het ook bekijken. In een portie kwark danio zit 8,3 gram eiwit (en de bosbes 8,1). Voor kwark vind ik dit eigenlijk nog wat aan de lage kant, maar het is meer dan in bijvoorbeeld yoghurt. Suiker zit er ook voldoende in, 26 gram per portie (aardbei 23 gram), dat zijn dus 6 (of ruim 5) suikerklontjes per portie. De hoeveelheid vet valt mee, 4,5 gram vet per portie. Echter allemaal vet dat bewerkt is en dus niet bijdraagt aan de gezondheid. De hoeveelheid zout is laag en vezels zitten er totaal niet in.

Het is leuk dat er redelijk wat eiwit in kwark zit, maar dat is niets vergeleken met de hoeveelheid suiker in de Danio kwark. Deze zijn er dus echt om op te eten voor het lekkere. Deze kwark past niet in een gezond eetpatroon of in een sportdieet. Een betere oplossing is naturel kwark te kopen en hier zelf fruit doorheen te mengen. Waarschijnlijk een stuk minder zoet dan deze suikerbommen, wel een stuk beter voor ons lichaam.

Fijne week!

Richard Wuisman.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.